DIGITALIZACIJA Selo Pocerski Metković 30. u Srbiji u koje je uveden brzi internet
Foto: Alo/shutterstock

- Selo Pocerski Metković je 30. u Srbiji koje je dobilo brzi internet, dok je u toku izgradnja u još 75 sela, zahvaljujući kapitalnom projektu Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Izgradnjom optičke, telekomunikacione infrastrukture se u ruralnim predelima obezbeđuje brzi internet, protoka preko 100Mb/s. Naš cilj je precizan i jasan: da do 2025. godine 99 odsto sela u Srbiji dobije brzi internet. U tu svrhu izgradićemo više od 4.700 km optičkih trasa i povezaćemo više od 120.000 domaćinstava i oko 720 školskih objekata u više od 700 sela - istakao je ministar Jovanović.

Uvođenjem brzog interneta u selima obezbeđuje se dostupnost usluga elektronske uprave, digitalna nastava i digitalni sadržaji i u najmanjim, isturenim odeljenjima osnovnih škola u Srbiji, pokretanje biznisa i mogućnosti da se koristi elektronska trgovina kako bi poljoprivredni i drugi proizvodi bili dostupni u svakom trenutku preko interneta, kao i praćenje multimedijalnog sadržaja - više stotina televizijskih kanala, zabavnog i naučnog programa, sportskog i filmskog programa, fiksne i mobilne telefonije.

pocerski

ministarstvo informisanja i telekomunikacija

 

Tokom posete OŠ „Laza K. Lazarević“ u selu Pocerski Metković, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je zajedno s Telekomom Srbija opremilo školu sa laptop računarom i projektorom. Pored ministra Jovanovića, događaju su prisustvovali i generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Željko Marjanović i direktor OŠ „Laza K. Lazarević“ Milan Blagojević.

Ministar je ovom prilikom posetio Gradsku kuću u Šapcu gde je održan sastanak s gradonačelnikom Šapca Aleksandrom Pajićem i načelnikom Mačvanskog upravnog okruga Željkom Marjanovićem. Na sastanku se razgovaralo o unapređenju usluga elektronske uprave, koliko je digitalizacija doprinela da javna uprava postane efikasan servis građana i koliko stvari građani mogu da završe preko svog mobilnog telefona ili računara.

Napredak u realizaciji ovog projekta i plan za povezivanje sela nalazi se na sajtu Ministarstva mit.gov.rs.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading