Markice
Foto: Alo/Pošta Srbije

- Ipak, pažljivije oči će na njima primetiti detalje koji otkrivaju mnogo dublje značenje. Naime, na markama su uočljive svojevrsne posvete, iako veoma suptilne. Kada se malo bolje pogleda u knjigu ispred Kopernika, vidi se inicijal M, ispod kojeg iz pera slavnog naučnika teče ćirilični ispis "Za Maru", pored kojeg je nacrtan par anđeoskih krila - rekla je Aleksandra Kresović.

Ako uzmemo marku sa Teslom i Pupinom i bolje se zagledamo u filigranske ukrase, u uglovima se vide ćirilični ispisi "Za Anu" I "Za Sofiju", iznad kojih su nacrtana dva anđela. Otkud ova imena na markama uz čuvene naučnike?

Markice

Pošta Srbije

 

Reč je, najverovatnije, o posveti trima od desetoro žrtava masovnog ubistva 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koje je do srži potreslo Srbiju. Mara, Ana i Sofija su upravo imena tri devojčice koje su tog dana brutalno i zauvek oduzete od svojih roditelja, rođaka, drugara...Od Srbije i celog sveta.

Marke sa puno detalja

Poštanske marke u čast Tesle, Pupina i Kopernika sadrže još niz zanimljivih detalja koje ih čine malim umetničkim delima. Prva marka slavi živote i dela Tesle i Pupina, na njoj je osvetljeni Njujork, a veza naših slavnih naučnika i svetla je jasna. U rukama drže svitak na kojem stoje pečati sa nacionalnim grbom Srbije, ali i SAD, sa ispisom "naši gnjniji". Druga marka je u čast 550 godina od rođenja Nikole Koperika, poljskog astronoma, matematičara, pravnika, lekara i ekonomiste. On je prvi naučnik koj je formulisao heliocentrični sistem svemirskih tela, prema kome je Sunce u centru Solarnog sistema, a ne Zemlja, kako se do tada verovalo. Na marki je, uz lik čuvenog naučnika, i heliocentrični model po kom je poljski učenjak i poznat.

Markice

Pošta Srbije

 

Potvrdu smo tražili od nadležnih u "Pošti Srbije", koji su i objavili ove zanimljive marke. Od Zorana Đorđevića, v.d. direktora tog preduzeća, dobili smo zagonetni odgovor:

"Dobro se moze videti samo srcem. Najbitnije je uvek sakriveno oku!"

Pretragom interneta utvrdili smo da se radi o citatu iz romana „Mali princ", pisca Antoana de Sent Egriperija. Ipak, i pored zagonetnog odgovora, jasno je da se radi o pomenu žrtvama masakra u "Ribnikaru".

Ostaje da se vidi da li će i kakvu lepu posvetu i drugim žrtvama zločina u OŠ "Vladislav Ribnikar" na svojim markama u narednom periodu napraviti "Pošta Srbije"

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading