Pooštrene kazne u Grčkoj
Foto: Alo/Foto: Shutterstock, ilustracija

„Pozdrav, molimo za informaciju. Danas smo u Kalitei prošli kroz crveno svetlo i dobili smo kaznu 700 evra da platimo. Kad smo otišli u stanicu da se javimo, skinuli su nam i tablice s auta. Nakon što smo platili kaznu i uputili molbu za vraćanje tablica sa dokazima u uplati kao i potvrdom Bukinga da nam je danas poslednji dan aranžmana, rekli su nam da dođemo sutra u 10, a između redova da slobodno krenemo za Srbiju, jer će nam zahtev biti odbijen. Navodno uz taj roze papir napisan alfabetom možemo da se vratimo istim autom a takođe oduzeta nam je saobraćajna i vozačka dozvola . Imate li nekog iskustva da li stvarno možemo da putujemo bez papira i tablica? Stvarno smo se izmaltretirali, treba nam pomoć, sa decom smo. Ako imate neku info pišite", navodi se u objavi na Fesbuk grupi „Live from Greece“.

Kazne u kešu

* Prolazak na stop bez zaustavljanja - 700 evra

* Prolazak na crveno svetlo - 700 evra

* Bahata vožnja - 700 evra

* Nedozvoljeno preticanje - 80 evra

* Prekoračenje brzine do 20 km/h - 20 evra

Prema važećem saobraćajnom zakonu koji je na snazi u Grčkoj, tolerancija na ovaj vid prekršaja je nulta, te sem novca, vozači ostaju i bez tablice i bez dokumenata.

Međutim, ono što je mnoge iznenadilo, jeste jedna novina koja se odnosi na to da će za pojedine prekršaje (vidi okvir) zbog promene propisa biti ukinuta novčana kazna, već će umesto nje doći do skidanja tablica i oduzimanja vozačke dozvole na čak 60 dana.

Gubitak dozvole i oduzimanje tablica na 60 dana

* Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje

* Nevezivanje sigurnosnog pojasa

* Ukoliko nemate kacigu prilikom vožnje motocikla

* Prevoz deteta u automobilu bez dečjeg sedišta

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading