Superćelijska oluja protutnjala Vojvodinom
Foto: Alo/Foto: printskrin Instagram

Nakon najtoplijeg dana u ovoj godini u Srbiji, snažna superćelijska oluja je u četvrtak uveče pogodila Vojvodinu, nanela veliku materijalnu štetu objektima i uništila dobar deo letine, a tokom noći jaka grmljavina i pljuskovi doneli su osveženje u mnogim delovima Srbije.

Osim u Bačkoj, superćelijska oluja donela je grad i stravično nevreme i srednjim predelima Banata. Veoma jake grmljavinske oluje su se premeštale od zapada prema istoku -  oko 19 časova snažan grmljavinski sistem ušao je iz istočne Hrvatske, odnosno Slavonije, na teritoriju Srbije i direktno se prvo obrušio na severozapadni i centralni deo Bačke. Ovaj grmljavinski sistem doneo je snažne superćelijske oluje području Apatina, Sombora, Odžaka, Vrbasa, Kule i drugih mesta u ovom delu Bačke. Oluje su bile praćene gradom, jakim gromovima i orkanskim vetrovima, pri čemu je pričinjena i materijalna šteta. Orkanski vetar obarao je i lomio stabla, rušio krovove, a velika šteta je i na poljoprivrednim kulturama. Ovo nevreme praćeno neverovatnim gradom veličine teniske loptice protutnjalo je i kroz Kucuru, Srpski Miletić, delove opštine Bačka Palanka. Prema snimcima objavljenim na društvenim mrežama, izgleda da je najgore bilo u Vrbasu i okolnim mestima koja su ličila na scene iz apokalipse. Nevreme je tutnjalo, grad je oštetio veliki broj vozila, pucale su šoferšajbne, a na fotografijama se vide kuće i zgrade koje kao da su izrešetane mecima.

„Kao kasetne bombe. U Zrenjaninu još ima ovakvih roletni od nevremena iz 2000. godine. Došlo je u vidu žute prašine kao tornado, iz pravca NS“, navodi se u komentarima na mrežama.

U nastavku večeri ova snažna superćelijska oluja premeštala se dalje na istok i prešla preko centralnog dela Banata, pri čemu su stradali Bečej i Zrenjanin, a oluja je potom zahvatila i šire područje Vršca, i nastavila put preko zapada Rumunije.

Za vikend ponovo toplije, a početkom sledeće sedmice vrelo, u ponedeljak i do 40°C

Inače, olujni sistem koji je pred kraj dana i večeri prešao preko Vojvodine toliko je snažan da može da proizvede i tornada.

Superćelijska oluja koju nazivaju kraljicom svih oluja, često uzrokuje krupan grad, snažan vetar i tornada. Stiže s oblacima koji podsećaju na invaziju vanzemaljaca i pravi su primer kako sile prirode mogu proizvesti spektakularne prizore, vrlo atraktivne za fotografisanje. Superćelijski oblaci su omiljena meta lovaca na oluje i ljubitelja ekstremnih vremenskih pojava, ali za sobom ostavljaju pustoš i veliku štetu. Ovakve nepogode najčešće se dešavaju u SAD, kod nas su retke, ali, kako stručnjaci upozoravaju, kad krene nevreme, treba se čuvati i skloniti na sigurno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading