U 2022. jedini u regionu imamo više rođenih u odnosu na 2021.
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je prošle godine broj živorođenih u 2022. bio 62.700 što je za 520 više u odnosu na 2021. godinu. Srbija u 2022. beleži i rast broja prvorođene dece u odnosu na 2021. godinu za 660. 

Srbija je, prema ovim podacima, jedina u regionu uspela da ostvari veći broj živorođenih u odnosu na prošlu godinu, odnosno prekine tendenciju sve manjeg broja rođenih iz godine u godinu.

Više od 40 godina u Srbiji je broj umrlih bio veći od broja rođenih i naša država je gubila bitku sa belom kugom.

Podatak o rastu broja prvorođenih je značajan jer se već decenijama, tačnije od 80-ih godina prošlog veka, beleži trend pada prvorođene dece, što je direktna posledica manje generacije žena koje učestvuju u rađanju prvog deteta.

U 2022. jedini u regionu imamo više rođenih u odnosu na 2021.

FOTO Shutterstock/ilustracija

 

Ministarska za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić istakla je za RTS da je time zaustavljen negativan pad novorođenih, ali da smo još uvek daleko od potrebne stope fertiliteta, jer je za prostu reprodukciju, odnosno za održavanje broja stanovnika na sadašnjem nivou, potrebno da je stopa fertiliteta 2,1, od koje smo još uvek daleko.

- Da vas podsetim, 2011. godine ona je bila 1,4 i sada su praktično ove vrednosti počele sve više i više da rastu. Prošle godine je bila 1,52, a sada je vrednost 1,63 - ukazala je ministarka.

Prema njenim rečima, Raška oblast beleži vrednost 2,1, odnosno najviše dece rođeno je u Tutinu, Sjenici, Novom Pazaru, Novoj Crnji i Kostolcu.

Takođe, značajno je veći broj novorođene dece nakon više decenija u Novom Sadu, kao i u beogradskim opštinama Voždovac, Zvezdara, Zemun, ali i u Kragujevcu i Aranđelovcu.

U 2022. jedini u regionu imamo više rođenih u odnosu na 2021.

FOTO Alo / N. Todorović

 

- To je sigurno jedan od suštinskih podataka koji govori da idemo u dobrom smeru. U 2022. godini, u odnosu na prethodnu godinu, ukupan broj dece je veći za 520. Ono što nas posebno raduje, kada je u pitanju redosled rađanja, što je značajno povećan broj rađanja prvorođene dece, za 660 - naglasila je Kisićeva i dodala da očekuje da već narednih dana budu usvojene nove izmene zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom.

Njima se omogućava da i žene preduzetnice, odnosno njihovi supružnici, nakon trećeg meseca od rođenja deteta mogu da koriste porodiljsko odsustvo. Takođe, žene preduzetnice koje rode treće i svako naredno dete izjednačavaju se sa ženama koje su u radnom odnosu u pogledu dužine porodiljskog odsustva, koje traje dve godine.

- I to je sigurno još jedna od mera koja će dati dodatni efekat, jer mi sad analiziramo kakva je to struktura žena koje rađaju decu sada više nego što je to bilo u prethodnom vremenskom periodu. Tako da su sigurno već počele da daju rezultate i mere kao što je subvencija za stan. Veći je broj žena, pogotovo onih koje rađaju prvo dete, stariji od 40 godina, a znamo da smo i pomerili i granice za potpomognutu oplodnju - precizirala je ministarka.

Kako je ministarka objasnila, treba da se usvoji mera kojom će se izjednačiti naknada tokom trudničkog bolovanja i za žene preduzetnice. To nije u nadležnosti Ministarstva za brigu o porodici, već je reč o izmeni zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Prve četvorke u istoriji KC Vojvodine

Na klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine rođene su četvorke, što je prvi put u istoriji te zdravstvene ustanove. Kako se navodi u saopštenju, prošle sedmice rođeni su jedan dečak i tri devojčice.

„Od kada se vodi evidencija o broju porođaja i broju živorođenih beba na Klinici za ginekologiju i akušerstvo nije zabeleženo da su rođene četvorke, sve do danas, 7. jula 2023. godine. U toku 2023. godine dva puta su rođene trojke, 19. maja 2023. i 5. juna 2023.“, navodi se u saopštenju i dodaje da je od početka godine u tom porodilištu rođeno ukupno 3.295 beba.

- Grupa žena preduzetnica je od velikog značaja. U proseku žena preduzetnica ima između 37 i 42 godine, ima porodicu, u braku je, ima od pet do 10 zaposlenih. Ali, u svakom slučaju, i te kako predstavlja značajan pokretač svoje porodice, ona može i želi da uskladi i materinstvo i svoj posao -navela je Kisićeva.

Posebno je naglasila da je u 2012. godini, nakon rođenja prvog deteta, finansijska podrška bila 31.600 dinara, da je sada oko 350.000 dinara, za treće dete je 1,8 miliona, za četvrto dete 2,7 miliona dinara.

U jednom danu 18 beba u Kragujevcu

Pravi bebi-bum pogodio je kragujevačko porodilište, kada je u jednom danu (7. jula) rođeno čak 18 beba - 13 dečaka i 5 devojčica. Poslednji bebi-bum u Kragujevcu zabeležen je polovinom aprila kada je na svet stiglo 12 beba.

- Znači, za četvrto dete u ovom momentu mesečno se deset godina dobije oko 22.000 dinara i dva puta godišnje ove vrednosti usklađujemo sa potrošačkom korpom. Od sredine ovoga meseca, znači to je već praktično za par dana, ove vrednosti će da budu nešto povećane - najavila je ministarka.

Što se tiče povećanja iznosa roditeljskog dodatka, ministarka je rekla da za sada još uvek nema precizne podatke, ali da su procene da on, kao i uvek, bude viši za nekih par hiljada, što, kako ocenjuje, nije beznačajna suma novca.

Zorica Zarić

Avgust, mesec bebi-buma

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najviše rođenih beba bilo je u avgustu - 5.855, a najmanje u aprilu 4.326.

Prema istom izvoru, rode su najvrednije bile u septembru i oktobru. Čak se jedan datum izdvojio i kao dan sa najviše rođenih beba, to je 23. septembar.

Sudeći po ovim podacima, većina beba su začete oko novogodišnjih praznika. Takođe, postoji još jedan pik, to je zapravo početak leta i proleće, gde začeće možemo povezati sa periodom godišnjih odmora i to su, popularno nazvane, morske bebe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading