JKP Beogradska groblja
Foto: Alo/Alo

- Značajni uspesi našeg preduzeća su, pored nesebičnog angažovanja menadžmenta i zaposlenih, nastali i u neprestanoj komunikaciji sa sugrađanima, koji nam ovo svakodnevno potvrđuju - kaže v. d. direktora Vladan Đukić, i ističe da JKP „Pogrebne usluge”, kao preduzeće koje je osnovao Grad Beograd, preduzima sve neophodne mere u cilju unapređenja sigurnosti i drugih vrsta bezbednosnih rizika na grobljima.

Pazite se prevaranata!

- Imajući u vidu da se u štampanim i elektronskim medijima često pojavljuju oglasi u kojima na prodaju nude grobna mesta na grobljima u nadležnosti našeg preduzeća, želeli bismo da upozorimo sugrađane da je ovakva praksa u suprotnosti sa zakonom. Prema važećim propisima, grobna mesta su van pravnog prometa, odnosno ne mogu se kupiti ni prodati, a mogu se preneti tek nakon smrti korisnika na zakonske naslednike ili testamentom. Ovo znači da bi sugrađani koji bi se upustili u ovakvu vrstu aktivnosti postupili suprotno zakonu i učinili prekršaj za koji je zaprećena novčana kazna od 20.000 dinara - navodi Đukić.

JKP Beogradska groblja

Alo

 

Đukić je rekao da bi sugrađanima takođe želeli da skrenu pažnju da se ugovaranje svih vrsta usluga na grobljima u nadležnosti tog javnog preduzeća (pranje, čišćenje i uređenje grobnih mesta, sađenje i zalivanje cveća, nasipanje zemlje i rizle, uključujući i klesanje slova i druge kamenorezačke radove) obavlja isključivo u službenim prostorijama ovog preduzeća.

- Sve to je tako organizovano da naši sugrađani ne bi postali meta nesavesnih pojedinaca koji se predstavljaju kao radnici JKP „Pogrebne usluge“ i na prevaru im uzimaju novac obećavajući različite usluge. JKP „Pogrebne usluge“ nastoji da u saradnji s nadležnim organima i uz njihovu podršku ovakve situacije svede na minimum - naglasio je Đukić.

- Svesni smo činjenice da su intenzivne padavine u prethodnom periodu zabrinule sugrađane u smislu stabilnosti nadgrobnih obeležja (spomenika) na beogradskim grobljima koja su trenutno u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“ Beograd. Problem sa stabilnošću spomenika koji se povremeno pojavljuje, posebno na starijim grobljima u nadležnosti preduzeća, posledica su specifičnosti terena, tehnologije izgradnje u određenom periodu, gusto raspoređenih grobnih mesta, uključujući i činjenicu da je u grobna mesta na starijim grobljima uglavnom obavljen veći broj sahrana, što je dodatno destabilizovalo zemljište, tako da povremeno do dolazi do krivljenja, odnosno denivelacije spomenika. Pored toga, jedan od najznačajnijih faktora koji doprinosi navedenoj situaciji je činjenica da veliki deo grobnih mesta, odnosno nadgrobnih obeležja, ne održavaju korisnici, iako je to njihova zakonska obaveza - objašnjava Đukić.

JKP Beogradska groblja

Alo

 

Briga o stabilnosti i bezbednosti nadgrobnih obeležja, ističe Đukić, izuzetno je značajna, posebno na starijim grobljima (Novo, Centralno, Topčidersko i Zemunsko).

Efikasna tehnologija stabilizacije

JKP „Pogrebne usluge“ Beograd primenjuje novu, efikasnu tehnologiju stabilizacije postojećih nadgrobnih obeležja putem šipova, koja doprinosi dugotrajnoj stabilizaciji samih grobnih mesta i nadgrobnih obeležja, ističe Đukić.

groblje

Alo

 

Navedeni radovi se, prema njegovim rečima, mogu ugovoriti na bilo kojem od grobalja u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, a moguće je i plaćanje na pet mesečnih rata.

- Naše preduzeće je u prethodnom periodu organizovalo niz akcija u kojima je pozivalo korisnike grobnih mesta na zajedničko učešće u rešavanju problema sanacije nadgrobnih obeležja, ali nažalost odziv je uglavnom bio minimalan - objašnjava Đukić.

Svakodnevna provera

Zaposleni sa svih grobalja u nadležnosti preduzeća svakodnevno obilaze parcele, evidentiraju nebezbedne spomenike, nakon čega se oni koje se staraju o ovim nadgrobnim obeležjima obaveštavaju o obavezama i pozivaju da stupe u kontakt s upravom groblja radi sanacije.

- Posebno bih istakao da smo u mogućnosti da ponudimo posebne pogodnosti za uređenje nestabilnih nadgrobnih obeležja, primenom pomenute tehnike koja obezbeđuje dugotrajnu stabilnost spomenika i poziva sugrađane da ih kontaktiraju, kako bi groblja učinili bezbednijim - zaključio je v. d. direktora Vladan Đukić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading