letovanje u Egiptu
Foto: Stock/Foto: stockphoto

Egipat je i ove godine veoma tražena destinacija kod naših građana, mnogi se već uveliko brčkaju u Crvenom moru, drugi će odmor provesti tamo narednih nedelja.

Raj za cenkanje

U većini radnji nema zvaničnih cenovnika, od gostiju se očekuje da se cenkaju. Pritom, trgovci umeju da budu prilično dosadni u ubeđivanju mušterija da nešto kupe. Najkvalitetniji proizvod koji imaju je pamuk, a od suvenira se izdvajaju piramide, kamile, proizvodi od alabastera i papirus.

Deo kulture je i ostavljanje bakšiša. Ukoliko momku koji sređuje sobe ili ležaljke na plaži ostavite napojnicu od jednog do pet dolara, možete očekivati mnogo predusretljivosti i svakako još viši kvalitet usluge kao izraz zahvalnosti.

letovanje u Egiptu

Foto: stockphoto

 

Ova zemlja na severu Afrike je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija Crnog kontinenta. Opisuju je kao postojbinu faraona, sunca, peska, toplog mora, bogate kulture i istorije. Na istoku je zapljuskuje Crveno, na severu Mediteransko more, koji svojim koralnim grebenima mame goste u razne avanture, kao što su ronjenje na dah ili s maskom, jedrenje, safari. Hurgada je svakako jedna od najlepših i najpoznatijih lokacija za letovanje u Egiptu.

Taksi ili Uber

Kada je reč o prevozu po gradu, u Hurgadi na primer, jednočasovna vožnja taksijem košta 1,45 evra. Preporuka je da se biraju plavonarandžasta taksi vozila i obavezno se sa taksistom pre početka vožnje dogovori oko cene. Mnogi nude da sačekaju putnike na istom mestu u određeno vreme za povratak do hotela.

Na raspolaganju je i UBER, koji je po mnogima najpovoljnija i najbezbednija varijanta vožnje.

letovanje u Egiptu

Foto: stockphoto

 

Ono što Egipat i ove godine čini poželjnim jesu aranžmani koji u najvećem broju uključuju avio-kartu, hotelski smeštaj all inclusive, kao i besplatan boravak za dvoje dece do 14 godina.

Loš internet

S obzirom na to da internet nije svuda dobar, najbolje je da se odmah na aerodromu kupe WE ili Etisalat, ali ne i internet kartice koje koštaju od 10 do 20 evra jer su naši građani imali loša iskustva sa njima.

Prednost je i to što su suncobrani i ležaljke besplatni, a tu su i jedinstveni izleti Kairu, čudesnom gradu istorije sa najstarijim spomenicima čovečanstva, nazvanim majka sveta.

U zavisnosti od toga kakav tip odmora planiraju, za 11 dana, odnosno 10 noćenja, četvoročlana porodica bi trebalo da plati oko 1.478 evra, koliko košta boravak u hotelu sa pet zvezdica u Hurgadi.

Cene izleta iz Hurgade

Najpopularniji izlet iz Hurgade je obilazak Kaira i čuvenih piramida, jedinih preostalih od sedam svetskih čuda antičkog sveta, a tu su i velelepni hramovi Luksora i Karnaka, s obilaskom Doline kraljeva i mističnih faraonskih grobnica.

 

Kairo 70

Luksor        55

Letenje balonom i obilazak Doline kraljeva 100

Grand akvarijum   25

Super safari 25

Jutarnji safari        18

Kvad bike motorima (3 sata)     25

Porodični safari     20

Rajsko ostrvo (paradise) 14

Ostrvo orange bay 30

Rajsko ostrvo paradise &ostrvo orange       25

Jutarnji safari + rajsko ostrvo paradise         25

Slikanje sa delfinama u bazenu 30 €

Plivanje sa delfinama (5 minuta)        45

Ronjenje sa bocama        40

Jahanje konja u moru     18

Sudeći po ponudi agencija, najskuplja varijanta od 1. jula biće boravak u luksuznom hotelu u popularnom Šarm el Šeiku, gde deset noćenja po osobi košta 2.835 evra, odnosno za dve odrasle osobe i dvoje dece mlađe od 14 godina, treba izdvojiti okruglo 5.670 evra. U cenu nisu uračunati izleti, koštaju između 30 i 70 evra.

Cene namirnica u supermarketima

Mleko         0,98

Hleb (250 g)         0,92

Jaja (12 komada)  1,99

Lokalni sirevi (1 kg)       4,69

Piletina (1 kg)       5,56

Jabuke (1 kg)        1,85

Banane (1 kg)       0,80

Pomorandže (1 kg)         0,76

Paradajz (1 kg)     0,66

Luk (1 kg)   0,35

Krompir( 1 kg)     0,95

Voda (1,5 l) 0,34

Domaće pivo (0,5 l)        1,54

Inostrano pivo (0,33 l)    2,39

U Egiptu mogu da se iznajme ležajevi u studiju ili kompletne kuće, cene su raznolike, od 26 do 72 evra za noć po osobi. Na primer, u Hurgadi može da se iznajmi kompletna kuća po ceni od 30 evra za noć za jednu osobu. Osim četiri spavaće sobe sa sedam kreveta, tu su i dva kupatila, dnevni boravak, kuhinja i trpezarija.

Egipatska valuta

Valuta u Egiptu je egipatska funta, trenutni kurs je 33,4 funte za jedan evro. Novac može da se zameni i u hotelima, na bankomatima. Preporuka je da se plaća u kešu, najbolje egipatskim funtama, jer se kurs razlikuje od mesta do mesta.

Naši građani koji tradicionalno borave u nekom od egipatskih letovališta ističu da su ih kupili velikim i čistim sobama sa udobnim krevetima i pogledom na more.

Turistička viza

Jednokratna turistička viza iznosi 25 dolara, odnosno 23,17 evra ako se kupuje onlajn ili na aerodromu. U slučaju da se kupuje u konzulatu, onda košta 10, odnosno 9,26 evra.

Kako je za Alo! istakla Jelena K., koja upravo boravi u Hurgadi, u svakoj sobi ima dovoljno vode za piće, kesice čaja i kafe su uračunati u cenu i svakodnevno ih dopunjuju.

Cene u restoranima

Hrana u Egiptu je vrlo raznovrsna i dobra, ali lokalna jela koja se mahom nude su prilično začinjena. Naravno, u luksuznim hotelima, u okviru usluge all inclusive u ponudi je internacionalna kuhinja.

letovanje u Egiptu

Foto: stockphoto

 

Dok jedna osoba u jeftinijem restoranu može da ruča za 5,37 evra, ručak za dve osobe u luksuznijem lokalu košta oko 30 evra. Kafa sa mlekom je 1,99, limenka gaziranog soka 0,84, a mala flaša vode 0,34 evra.

- Redovno čiste sobe i menjaju peškire, a ako posluzi date bakšiš, dobijaćete skulpture ptica i riba od peškira, latice cveća po pokrivaču i slične prijatne ukrase - istakla je Jelena, i posavetovala sve naše ljude da u slučaju problema sa stomakom, što se prilično često dešava, u apotekama kupe „antinal“.

- Košta oko tri evra i brzo rešava probleme - navela je Jelena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading