DETALJNA PROGNOZA ZA MAJ Posle kiše i oluje, od ovog datuma 30 stepeni
Foto: Alo/Foto Tanjug

Tokom prvih 7 dana maja očekuje se promenljivo oblačno, uz čestu pojavu kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom, dok će sutra biti uslova i za grmljavinske oluje.

Oko 5. maja sledi porast temperature vazduha, naročito tokom vikenda, pa bi maksimalna temperatura oko 7, 8. maja bila od 20 do 25 stepeni.

I tokom tih dana očekuje se smena sunčanih i oblačnih intervala, uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Oko 9, 10. maja očekuje se prolazno zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Temperature će biti u padu za oko 7 stepeni, a biće predela kada će maksimalna temperatura ponegde biti i oko 15 stepeni.

Prema sredini meseca očekuje se porast temperature vazduha, tako da će one kretati od 20 do 25 stepeni, ali biće promenljivo oblačno, uz čestu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Biće idealnih uslova i za grmljavinske oluje i nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

Padavine će biti vrlo lokalnog karaktera, što znači da će ih ponegde biti u većim količinama, a nedaleko može proći i bez kapi kiše, što je i uobičajena situacija tokom prolećnih pljuskovitih padavina.

DETALJNA PROGNOZA ZA MAJ Posle kiše i oluje, od ovog datuma 30 stepeni

Alo

 

Oko 20. maja, odnosno krajem druge i tokom početka treće dekade maja usledila bi stabilizacija vremena, a takvo vreme bilo bi uvod da se sve više prbližavamo letu.

Maksimalne temperature vazduha bile bi od 24 do 28 stepeni, lokalno i do 30, tako da je tokom tih dana ponegde moguće da temperature prvi put ove godine dostignu 30 stepeni.

Prema kraju maja očekuju se česti pljuskovi sa grmljavinom, uz pojavu grada i jačih grmljavinskih oluja, uglavnom lokalnog karaktera.

Iako će biti nešto svežije, uz temperature od 22 do 26, biće i vrlo sparno, zbog povećane vlažnosti vazduha.

Dakle, maj pred nama biće prosečno topao, ali uz promenljivo vreme i česte padavine, uglavnom pljuskovitog karaktera, uz lokalnu pojavu grada i grmljavinskih oluja.

Prosečna jutarnja temperatura tokom maja u Srbiji je od 8 do 16 stepeni, a dnevna od 19 do 27°C, a manje-više uglavnom se takve vrednosti očekuju i tokom maja, uz povremene oscilacije i manja zahlađenja.

Kada je reč o padavinama, maj je u proseku uz jun najkišovitiji mesec u Srbiji, ako se posmatraju merenja u poslednjih 30 do 50 i više godina, a ovogodišnji maj u proseku će biti prosečno kišovit, uz nešto više dana sa padavinama, a biće lokacija na kojima će one biti i obilnije.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading