"MAJKO, DECA UMIRU NA MOJE OČI!" Zastrašujuća ispovest Srbina u ratu zahvaćenom Sudanu: Nemamo hrane ni lekova!
Foto: AP/Marwan Ali (STR)

Bilo je to pre 72 sata- Od tada majka Vojka ne zna za sebe. Strepi jer ne zna šta joj je sa sinom. Telefonske i internet veze sa Sudanom i dalje su u prekidu.

filip je pre samo mesec dana stigao u Sudan. Napustio je posao u Institutu za neonatologiju u Beogradu i zaposlio se u dečjoj bolnici u mestu Njala, udaljenom čak 1.230 kilometara od Kartuma, glavnog grada Sudana. Svaki dan se javljao majci i pričao da uživa dok pomaže najmlađim pacijentima u Africi.

- Sada se samo molim da je živ! Molim Boga da nije krenuo sa pripadnicima Ujedinjenih nacija u evakuaciju preko Južnog Sudana. Kazao mi je da ima tu opciju, ali kada smo se raspitali, mnogi su nas uveravali da to nije bezbedno... Tamo je jedini Srbin u bolnici, u kojoj pored njega rade Italijani i neka devojka iz Etiopije. Nema tamo nikog svog. Na vezi sam sa našim konzulom iz Sudana, uverava me da su bolnice najbezbednije mesto, ali džaba. Ubi me neizvesnost, Srce hoće da mi iskoči - priča majka.

- Živa nisam, ne javlja se. Ova misije je bila njegovo vatreno krštenje. Samo se molim Bogu da će doći. Kazao mi je: "Majko, u bolnici slabo čujemo detonacije, tu smo najbezbedniji. Ne idemo ni u smeštaj, koji je prekoputa bolnice. Činimo sve da spasemo nedužne civile koji stradaju. Mnogo dece umire, to mi najteže pada, toga ću se zauvek sećati." Posle ovakvih reči, nije vam svejedno. S druge strane, iako me je i naš konzul u Sudanu gospodinAhmed Abdel Muti uverio da sigurno niko neće gađati bolnicu, nisam pametna. Najgore je što nemaju dovoljno hrane, ali i lekova ponestaje. Dostava ne funkcioniše - kaže očajna Vojka.

Marwan Ali (STR)

 

Ona dodaje da je njen sin od kada su počeli sukobi ne napušta lokalnu bolnicu u Njali, a kako ističe, najteže mu pada to što je mnogo zavoleo narod koji se sada guši u krvavom ratu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading