Prolećni umor kosi Srbe
Foto: Shutterstock

- Tokom zime smanjena nam je fizička aktivnost tako da je jedan od koraka u savladavanju prolećnog umora - šetnja. Umerenom fizičkom aktivnošću, šetnjom ili laganim vežbama, povećaćemo snabdevanje tela kiseonikom, i samim tim, imaćemo više energije. Pored fizičke aktivnosti, odmora u toku dana i dovoljnog sna, pomoć u borbi protiv prolećnog umora nam pruža i ishrana. Da bismo obezbedili našem telu energiju, ishrana mora da bude raznovrsna i bogata hranljivim materijama - navode u ovom Savetovalištu.

Pre svega, kako kažu, moramo zameniti jaku, masnu, začinjenu hranu, koja je uobičajena u zimskom periodu, hranom koja je bogata vitaminima i dijetnim vlaknima.

- U ishrani treba da bude zastupljeno sezonsko i jezgrasto voće, zatim povrće, kao što su mahunarke, zelena salata, spanać, zelje, blitva, mladi luk i rotkvice. Masne vrste mesa treba zameniti piletinom ili ćuretinom i ribom. Treba unositi što više vode, ograničiti unos kofeina i izbaciti iz ishrane prerađenu hranu - kažu u Savetovalištu.

Oni zaključuju da je upravo kombinacija pravilne ishrane, fizičke aktivnosti, dovoljnog unosa vode i kvalitetnog sna jedini recept za sprečavanje prolećnog umora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading