Psiholog Jasmina Nikolić za Alo! objasnila zašto je izvinjenje jedini potez koji je za OŠ u Rakovici sada primeren: Direktorka mora da proveri ko dolazi u školu!
Foto: Alo/Printskrin

Na ovo je reagovalo i Ministarstvo prosvete, koje je zatražilo od prosvetne inspekcije da hitno obavi nadzor u ovoj školi.

Kao što je Alo! već pisao, Golubović je u školu došao da bi učestvovao u snimanju spota muzičke grupe „Crni Cerak“, čiji su tekstovi pesama puni neprimerenog sadržaja, psovki, opisa nasilja. Direktorka škole Tamara Jelić, inače pedagog po struci, tvrdi da nije znala da će on biti u spotu.

- Ja sam izašla iz škole i tetkica mi je javila da je došao Kristijan. Dok sam ja stigla, on je već otišao. Ni Srna Lango, koja me je zamolila da grupa dođe da snima spot, nije znala da će i on doći. A ja vas pitam da li je gore to što je on došao ili što su deca htela da se slikaju sa njim i što su mu tražila autogram? - pitala je direktorka novinara Alo!.

Svakako da odgovor na ovo pitanje ne treba da zna novinar, jer on već postoji u pravilnicima škole, u zakonima, a kako kažu njene kolege, trebalo bi da ga ima i u moralnom kodeksu jednog prosvetnog radnika.

Psiholozi, pedagozi i prosvetni radnici uglavnom se sablažnjavaju nad ovom situacijom.

Psiholog Jasmina Nikolić za Alo! objasnila zašto je izvinjenje jedini potez koji je za OŠ u Rakovici sada primeren: Direktorka mora da proveri ko dolazi u školu!

Printskrin

 

- Nije problem u tome da li oni njega gledaju na Jutjubu ili ne, čak ni da li mu se dive, oni su u kritičnom, nestabilnom uzrastu. Ali ako vide da njihova škola, ta ključna institucija, to podržava, i čak mu obezbeđuje mesto za snimanje da bude uz decu, oni dobijaju poruku - takvo ponašanje je u redu, roditelji koji me od toga odvraćaju nisu u pravu, on je dobar uzor. A u pitanju je osuđivani kriminalac! Ovo ne samo da je sramota, već i veliki zločin protiv njihovih duša i mozgova - kaže za Alo! psiholog Jasmina Nikolić, koja smatra da škola nije smela da dozvoli takvim osobama da uđu u učionicu čak ni da su se roditelji složili, jer je njihova uloga da biraju šta je za decu dobro.

Na direktorkinu konstataciju da nije znala da će dotični posetiti školu, a pogotovo šta će pričati, ona kaže da je u pitanju neprimereno pravdanje.

- Kako neko sme da dozvoli da mu se u školi koju vodi događa nešto što on nije proverio? Pa i sama ta grupa, i to su problematični mladi ljudi, ne samo da pevaju o drogiranju, prostituciji, kriminalu, korišćenju vatrenog oružja nego je, koliko mi je poznato, jedan od njih nosio ili nosi nanogicu. Kako je dala dozvolu da dođu takve osobe? Nije opravdanje to što je rekla da nije znala kakvu muziku snimaju, morala je da se raspita pre nego što da dozvolu, da pogleda scenario spota, pogotovo što se sve odvijalo u toku nastave - puna je pitanja Nikolićeva.

Ona zaključuje da bi umesto toga svega moralo da se da izvinjenje roditeljima i deci.

- Dakle, šteta je već učinjena, ja se iskreno nadam da koleginica zaista nije znala sve to, da je sada naučila lekciju i da će se zbog toga izviniti i roditeljima, ali i samim učenicima što su došli u situaciju da misle da škola podržava takve ljude i što ih od toga nije zaštitila. Obrazovna institucija je mesto gde oni treba da budu bezbedni, a ne mesto gde će biti izloženi uticaju takvih osoba – zaključuje ona.

Protest u dvorištu

U dvorištu OŠ „Đura Jakšić“ na Kanarevom brdu održan je protest roditelja, koji su nakon sednice saveta rekli za medije da je direktorka njih osuđivala zato što im deca slušaju takvu muziku, a sa sebe time skidala odgovornost.

To su samo deca

Majka četvrtaka koji pohađa Osnovnu školu „Đura Jakšić" kaže da se oseća osramoćena jer je u pitanju škola njenog deteta, ali i zbog toga što je njen sin bio uzbuđen zbog posete bivšeg kriminalca.

- Osećam se osramoćeno. Moje dete je potrčalo kad je čulo da je neko došao u školu, a pritom nije imalo pojma ko je u pitanju, samo je bilo bitno da je taj neko poznat. Kad smo sinoć pričali o tome, plakao je kao kiša, govorio je da je samo želeo da bude kul i popularan. Pa on ima samo deset godina, deca hoće da se slikaju! Zašto im škola nameće takve vrednosti? - ističe ova majka.

Roditelji su, kako dalje objašnjava, kontaktirali s direktorkom osnovne škole na Ceraku, s obzirom na to da je ova grupa koja je snimala spot iz pomenutog beogradskog naselja, a ona im je rekla da, iako su mnogi članovi grupe njeni bivši đaci, tako nešto nikad ne bi dozvolila.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading