OČAJ PRED PRAZNIKE Papreno poskupljenje pred Uskrs: Evropa ostala bez jaja!
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija

Evropljani se pred Uskrs hvataju za glavu - pa jaja, ako ih uopšte ima, koštaju ko Svetog Petra kajgana, dok je proizvodnja jaja u Srbiji je sasvim dovoljna i nema razloga da ova namirnica poskupljuje za Uskrs!

Čak i ako se to desi kod nas, ne bi trebalo da poskupe više od dinar po komadu, izjavio je direktor Poslovnog udruženja za živinarstvo Rade Škorić.

- Uskrs za proizvođače nije više što je nekada bio, danas niko više ne farba 100 jaja, to je simbolično obeležavanje pa se svede na 10 do 20 jaja - kazao je Škorić i dodao da prodaju jaja diktira trgovina svojim akcijama „gde ćete moći da kupite jaje za dinar ako nešto drugo kupite“.

Paket od deset komada u prodavnicama košta od 169,99 do 229,99 dinara, a na pijacama od 14,5 do 30 dinar za komad.

U odnosu na prošlu godinu, jaja su najviše poskupela u Češkoj (85 odsto), u Mađarskoj (80 odsto), Slovačkoj (79 odsto), Austriji (19 odsto), Nemačkoj (18 odsto), piše nemački „Bild“.

U Hrvatskoj 10 jaja košta u supermarketu na akciji od dva do 3,4 evra, a u Mađarskoj karton od deset jaja košta 1.499 forinti - 370 dinara!

Kako navodi „Bild“, pakovanje od deset jaja srednje veličine danas u Nemačkoj u proseku košta 2,02 evra (240 dinara), što je povećanje od gotovo 30 centi u odnosu na mart prošle godine, kada je isti proizvod koštao 1,75 evra (205 dinara).

U Češkoj je, na primer, pakovanje od deset jaja sredinom januara koštalo 27 kruna, da bi cena sada skočila na 50 kruna (jedno jaje košta 4,42 evra, oko 52 dinara). Kupci su ljuti jer smatraju da i farmeri i maloprodaja koriste nestašicu da profitiraju na njihov teret.

Cena jaja je sve veća kako zbog rastuće inflacije, tako i zbog rigoroznih propisa EU koji zabranjuju uzgoj koka nosilja u žičanim kavezima, jer je to „nehumano“.

Zbog nestašice jaja, Evropska komisija sada razmatra mogućnost većeg uvoza izvan Unije ili dozvolu trgovine među članicama takozvanim „nehumanim jajima“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading