Možemo da očekujemo skok cena zbog bolesti živine u Evropi: Za Vaskrs jaja i do 50 dinara?!
Foto: Alo/Foto: Alo!

Usled inflatornog pritiska cene prehrambenih proizvoda porasle su u proseku za 25 odsto, dok cene mlečnih proizvoda, u koje se ubrajaju jaja, porasle su u proseku za 40 odsto, istakao je Stanić.

On je porast cena životnih namirnica objasnio kombinacijom nekoliko faktora, kao što je pojava bolesti živine u Evropi, što je prouzrokovalo smanjenje ponude jaja na evropskom tržištu, a to je dovelo do veće tražnje za jajima iz Srbije.

U tom slučaju domaći izvoznici se preorijentišu na tržišta gde je cena veća, pa samim tim raste i cena na domaćem tržištu, istakao je Stanić.

- Neki kažu da može doći do cene od 40 ili 50 dinara po komadu pred uskršnje praznike i procenjuju da će biti manja potrošnja jaja, u odnosu na prethodne godine - rekao je on.

Na pitanje kako je došlo do poskupljenja luka na 150 do 200 dinara po kilu, Stanić kaže da naša domaća proizvodnja nema dobre uslove skladištenja luka, pa je samim tim problem da se on očuva na duži vremenski period, što je dovelo do toga su zalihe prošlogodišnjeg roda manje.

- Mi uvozimo i iz regiona, što utiče na rast cene, a s obzirom na to da imamo manju domaću ponudu, a proizvođači koji imaju na skladištima manje luka iz prošlogodišnjeg roda sada koriste trenutak da to prodaju po višim cenama, što je naravno u skladu sa slobodnim tržištem - izjavio je Stanić, i dodaje da postoji sezonski faktor, kada cena prošlogodišnjeg luka počne da raste pred dolazak novog roda, što se upravo dešava u ovim mesecima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading