Dijabetičarima lekove pokupavali oni što hoće da smršaju! Do sada je bila nestašica samo ozempika, a sada je potera i za Saksendom
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Jedno vreme bili su delimično mirni jer za njegovom zamenom – lekom Saksenda još uvek nije bila velika pomama. Međutim, poslednjih nekoliko nedelja i to se menja, pa ni zamenski lek nije lako naći.

Na društvenim mrežama uveliko se raspravlja na ovu temu, pa je tvit korisnice Anje Stanišić izazvao buru komentara.

„Nakon što se sa ozempikom desilo sve što se desilo, danas kada sam sebi dala poslednju dozu Saksende koju imam saznajem da je nestašica i ovog leka“, napisala je tviterašica, a usledio je niz odgovora u kojima su joj pratioci nudili da joj nabave lek sa Kosova, iz Makedonije, iz Bosne...

Kao što je Alo! već pisao, zbog ove situacije oboleli od dijabetesa traže bilo koji od ova dva leka po zemljama regiona. To su za Alo! potvrdili iz apotekarske ustanove „Beograd“.

- Nema ni ozempika, ni njegovih zamena već neko vreme. Ne znamo ni kada ćemo ga dobiti, jer nema ga nigde. Čula sam da naručuju iz inostranstva, ali mi ne možemo da utičemo na to, niti naše apoteke – rekla je za Alo! radnica Apoteke Beograd.

Prema rečima endokrinologa dr Jelice Bjekić Macut, razlog tome jeste što gojazne osobe koje žele da smršaju što brže, uzimaju ovaj lek!

- To je, naravno, izuzetno opasno i za jedne i za druge. Prvo, to je lek za dijabetes, oni koji samo žele da smršaju ne smeju da ga uzimaju, jer će poremetiti svoj endokrini sistem. S druge strane, oni izazivaju nestašicu ovog leka u apotekama, pa zaista bolesni ljudi kojima zdravlje zavisi od njega ne mogu da ga nađu – kaže dr Bjekić Macut.

Dijabetičarima lekove pokupavali oni što hoće da smršaju! Do sada je bila nestašica samo ozempika, a sada je potera i za Saksendom

Foto: privatna arhiva

 

Ona podseća da postoji i grupa lekova za gojazne, koji nisu dijabetičari, samo treba da posete lekara i ako njihovo stanje to zahteva, dobiće recept.

- Ali ni to nije za bilo koga ko je gojazan, već ko ima neki problem. Prvo mora da se utvrdi od čega je gojaznost, da li je od nadbubrega, od štitaste žlezde itd, da se urade analize i onda odredimo da li pacijent treba ili ne treba nekku terapiju – zaključuje dr Bjekić Macut.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading