ODLAZAK VELIKANA Preminuo pisac Dragoslav Mihailović: Laku noć, majstore!
Foto: Alo/Foto Tanjug

Rođen je u Ćupriji i kako je govorio, oduvek je želeo da bude pisac, što mu je, priznao je, pošlo za rukom, tek posle dve decenije.

- Sa 36 godina objavio sam knjigu „Frede, laku noć“ i ona je, na moje veliko čuđenje, dobila Oktobarsku nagradu grada Beograda - rekao je svojevremeno.

Jedno od njegovih najpopularnijih dela je kratak roman „Kad su cvetale tikve“. Za „Petrijin venac“ (1975) dobio je Andrićevu nagradu, za „Čizmaše“ (1983) Ninovu nagradu kritike i Nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine.

Zbog drame „Kad su cvetale tikve“ koju je prema motivima iz romana napisao 1969, i koja je pet puta igrana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, bio je zabranjen u teatru (14 godina) i knjižarama (devet godina). Intervenisao je lično Josip Broz Tito zbog „eksplicitnog pominjanja golootočkih zatočenika“.

Mihailović, koji je i sam bio zatočenik Golog otoka, od 1990. objavljivao je dokumentarno-publicistička dela u više tomova (poslednji, peti tom objavljen je 2012. godine).

- Očekivao sam, možda celih 20 godina, da će se time pozabaviti neki drugi čovek, sa dovoljno dara i strpljenja da to uradi, ali to se nije desilo. Priznajem da sebe nisam smatrao sposobnim da jednu takvu strahotu dovoljno dobro opišem, jer sam mislio da bi za jedan takav logor bio dobar samo jedan Dostojevski, ali njega nije bilo.

Za dopisnog člana SANU izabran je 1981, a za redovnog 1989. godine. Iza sebe je ostavio sina Branislava, slikara i ćerku Milicu, glumicu, koja je jednom prilikom objasnila kako je njen otac „izgubio“ slovo J iz prezimena.

ODLAZAK VELIKANA Preminuo pisac Dragoslav Mihailović: Laku noć, majstore!

Foto Alo!

- Mi se prezivamo Mihajlović, tako i mom ocu piše u ličnoj karti. Ali, kada je objavio svoju prvu knjigu na koricama je pisalo Mihailović, i to je tako ostalo, kao njegovo umetničko prezime - navela je Milica.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading