U PRAVIM RUKAMA Ministar finansija dobitnik prestižne nagrade: Siniša Mali je reformator godine!
Foto: Alo/Foto Tanjug/Rade Prelić

Potpredsednika Vlade Srbije i ministra finansija Sinišu Malog NALED je izabrao za reformatora godine. Po odluci Upravnog odbora NALED-a, priznanje mu je dodeljeno na jučerašnjem skupu povodom 15 godina Sive knjige.

Priznanje je NALED dodelio prvi put posle 2019. godine.

Trećina reformi Sive knjige do sada je sprovedena u resoru ministarstva finansija.

- Preko Sive knjige komuniciramo sa privredom, ako ne slušamo njih, naša rešenja neće biti prava - poručio je juče ministar finansija Siniša Mali na obeležavanju 15 godina te publikacije NALED-a.

On je istakao je da je Ministarstvo koje vodi u 2022. godini uradilo najviše, četiri preporuke u potpunosti, tri delimično i naglasio uspeh e-fiskalizacije i e-faktura.

- Drago mi je da s privredom, građanima i NALED-om idemo korak napred - rekao je on i istakao značaj e-faktura sa efektom ubrzanja vraćanja PDV-a, što će Ministarstvo sprovesti na najbolji mogući način. Rekao da je tokom februara devet miliona faktura prošlo kroz sistem bez problema. Mali je naveo niz urađenih reformi do sada koje su dale velike rezultate, ali je naglasio da stajanja nema.

U PRAVIM RUKAMA Ministar finansija dobitnik prestižne nagrade: Siniša Mali je reformator godine!

Foto Tanjug/Rade Prelić

 

- Ne smemo da stanemo, moramo da nastavimo sa reformama - rekao je on i najavio uvođenje sistema e-akciza i e-otpremnica.

Dodao je da će za najduže dve godine porezi moći da se plaćaju preko mobilne aplikacije i naglasio je značaj usvojenog novog plana za suzbijanje sive ekonomije do 2025. godine.

- Sve ovo čime se bavimo i radimo govori da nije slučajno što je Srbija počela da pobeđuje u ekonomiji, i to u doba najveće ekonomske krize ikada - rekao je on.

Mali je najavio nastavak infrastrukturnih ulaganja, povećanja plata i penzija, kao i reformi, koji dižu konkurentnost i atraktivnost privrede. Istakao je da strane direktne investicije rastu iz godine u godinu.

- Stvari su dobre, Srbija je stabilna… Ali nismo zadovoljni, hoćemo još bolje i više… - poručio je on.

U PRAVIM RUKAMA Ministar finansija dobitnik prestižne nagrade: Siniša Mali je reformator godine!

Foto Tanjug/Rade Prelić

 

Na NALED skupu obratila se i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, koja je naglasila više prioriteta na kojima Srbija radi da bi ubrzala taj proces. Ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović dao je više detaljnih informacija o uspešnom procesu digitalizacije javne uprave i čitave Srbije.

Specijalna priznanja

Tri specijalna priznanja dodeljena su za promociju reformi u medijima - ekonomskom novinaru Radio Beograda Ivanu Jovanoviću, urednici Blic biznisa Suzani Lakić i urednici magazina i portala Nova ekonomija Ivani Pavlović.

Timska priznanja dobili su zaposleni za ostvarenja i rezultate u javnoj upravi, i to tim Grada Sombora, kao i tim Grada Zrenjanina. Specijalno priznanje dobio je lider Agencije za privredne registre Milan Lučić zbog rezultata u digitalizaciji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading