KO PREŽIVI - PRIČAĆE Vadite jakne i džempere - do juče 22, za vikend 10 stepeni: Ošamućeni i zdravi i bolesni
Foto: Alo/Foto Tanjug/ilustracija

Od početka marta vreme je uglavnom promenljivo, što je uobičajeno za ovo doba godine, ali i toplo, s temperaturom oko 20 stepeni, što nije uobičajeno za ovaj period.

Nakon sunčane i veoma tople sedmice, kada je noćna temperatura bila oko prijatnih 14 stepeni, za vikend se najavljuje novi talas zahlađenja sa češćom pojavom padavina - kiše i pljuskova sa grmljavinom, a usled pada temperature na planinama sa snegom. Prema prognozi, sa ponegde i 22, temperatura će već u subotu pasti na desetak stepeni, a takvi skokovi loše utiču na zdravlje ljudi, pogotovo smetaju hroničnim bolesnicima.

U nedelju ujutro biće čak uslova i za slab mraz, naročito u predelima gde će biti vedro. Tokom dana biće prohladno, ali se očekuje prestanak padavina uz postepeno razvedravanje. Međutim, već se od ponedeljka očekuje ponovni rast temperature, uz osetniji pad vazdušnog pritiska. Početkom naredne sedmice biće malo do umereno oblačno, suvo i toplo, a od srede opet oblačno, malo svežije, mestimično sa kišom, na planinama sa snegom.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od osam do 12 stepeni, a ovih dana je bilo za sedam do deset stepeni više od proseka, a takva nepovoljna biometeorološka situacija nastaviće se i sve do polovine marta, biće podjednako teško i zdravima i bolesnima.

Kod mnogih osoba nalet lepog vremena, ali i smena kiše i sunca izazvali su glavobolje, nervozu, nesvesticu, razdražljivost, kod nekih pospanost, a kod nekih nesanicu. Podjednako ošamućeno osećale su se i zdrave i bolesne osobe, a ovakve vremenske (ne)prilike idealne su i za pojavu virusa i gripa, pa su čekaonice domova zdravlja bile pune bolesne dece i odraslih.

Lekari su zato preporučili građanima da često provetravaju prostorije, piju više tečnosti, najbolje limunadu i, ako su u mogućnosti, što više vremena da provedu na otvorenom, u šetnji.

Da su ovakve vremenske prilike pogodne za viruse, potvrdili su i poslednji podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ prema kojima je u Srbiji je registrovano 11.500 slučajeva oboljenja sličnih gripu. U cirkulaciji su tri soja virusa, a grip je potvrđen u svim okruzima u zemlji.

Ovih dana mnogi se žale na malaksalost, visoku temperaturu, curenje nosa i druge simptome, rekla je načelnica Pedijatrije DZ Čukarica, dr Jelena Mitrović za RTS, i dodala da je ove godine grip došao u pravo vreme.

Napominje da je do prekjuče u tom domu zdravlja bilo 50 do 70 pregleda dnevno, uglavnom školaraca.

- Protekle dve do tri nedelje smo u našim ambulantama imali 50 do 70 pregleda dnevno, uglavnom školaraca, sa simptomima koji liče na grip. Liče, jer ne testiramo svu tu decu na simptome, ali su imali potpuno tipične simptome - visoku temperaturu, bol u glavi, malaksalost mišića. Takva je situacija bila do juče. Sad je nešto opao broj dece sa takvim simptomima, ali nije da ih nema - rekla je doktorka Mitrović, i napomenula da to odgovara situaciji na terenu i onome što „Batut“ određuje kao srednji intenzitet gripa.

- Prošle godine je dosta kasnio, imali smo u aprilu slučajeve gripa, što je iznenađujuće, ali smo ga ove godine realno i očekivali - ukazala je dr Mitrović, i dodala da je ove nedelje krenuo i stomačni virus koji je dosta je nezgodan.

- Deca imaju i dijareju, slomljeni su malaksali. Imamo dosta mononukleoze, što je zanimljivo. Ona se prenosi kapljično - navela je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading