NOVA PREVARA! Pojedini ugostitelji u Srbiji ekstra naplaćuju uslugu od 21 sat uveče: Noćne cene u kafićima skoro duplo više!
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija

Upravo to se dogodilo sagovorniku Alo!, studentu novinarstva na Fakultetu političkih nauka Đorđu Milikiću (24).

- Slavio sam rođendan sa nekoliko prijatelja i bili smo u jednom kafiću na Voždovcu, gde inače idemo posle predavanja, retko uveče. Došli smo oko 20.30 časova, ostali do tri ujutru. Naručivali smo žestinu, koktele i gazirane sokove. Znam da je šljiva 280 dinara, viski 350, kokteli su 490, a gazirani sokovi 195 dinara. Poslužio nas je jedan dečko, znam ga odranije i pošto mu se smena završavala za pola sata, tražio je da naplati ceh. Tri šljive, dva viskija, dva koktela i tri gazirana soka naplatio mi je 4.715 dinara! Nije nam dao račun, a ni iznos mi se nije uklapao, računao sam da će me piće izaći oko 3.000 dinara. Pitao sam ga da proveri i donese mi fiskalni račun, na šta mi je on objasnio da već duže vreme posle osam uveče važe takozvane noćne cene, po kojima je piće u proseku skuplje od 150 do 250 dinara. Nisam hteo da se raspravljam, da pred društvom ne ispadnem stipsa, ali sigurno ću im pozvati inspekciju - naveo je Đorđe za Alo!, i zamolio da ne navodimo ime kafića kako mu ne bismo upropastili iznenađenje koje im sprema.

- Reč je o vrlo popularnom mestu, koje ću ubuduće izbegavati. Ne znam na osnovu čega su napravili kalkulaciju i gotovo duplo mi naplatili ceh, s obzirom na to da nije bilo nikakve specijalne usluge. Razumeo bih da je bila živa muzika ili da su mi angažovali striptizetu, ovako piće koje preko dana plaćam 280 dinara naplatiše mi 430, viski i koktele su mi računali po 200 dinara više - rekao je Đorđe.

Da ovo nije usamljen slučaj, za Alo! je potvrdio menadžer jednog poznatog kafića takođe u Beogradu, koji je želeo da ostane anoniman, navodeći da je reč o posebnoj vrsti usluge.

- To rade po celoj Srbiji, ali koliko znam, samo ekskluzivna mesta za koja je potrebna rezervacija. Znači, to ne važi za baš svaku rupu od lokala, gde imate tri stola i kockaste stolnjake, gde svraćaju samo lokalci. Takođe, trebalo bi da ta usluga podrazumeva muziku, svejedno da li će nastupati pevačica, bend ili makar di-džej. Mnogi ugostitelji se potrude pa pripreme i specijalan program, naravno, ako to gost zahteva jer nešto proslavlja.

Noćne cene važe od 21 sat uveče u manjim mestima, odnosno od 22 sata u Beogradu, pa do fajronta. Vlasnik angažuje dodatne konobare, sve je podređeno gostu, pa tako pravda dodatne troškove koje, naravno, plaćaju gosti. Kad nema posebne usluge, nema ni razloga da se cene povećavaju, ali očigledno je to nekima dobrodošlo da pljačkaju naivne - objasnio je naš sagovornik.

- Ali, ono što je najvažnije, svaki lokal, ma koliko ekskluzivan bio i u ma koje doba, mora da izda fiskalni račun. U suprotnom, to je kršenje zakona i moj savet svima je da tu zloupotrebu odmah prijave inspekciji - zaključio je naš sagovornik.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading