SAVET STRUČNJAKA Nikad ne uzimajte medikamente na svoju ruku: Oprezno s lekovima!
Foto: Alo/Foto ALO!

Da li ste i vi među onima koji su skloni da uzmu lek propisan rođaku ili komšiji, jer njima pomaže, pa će verovatno i za vas biti dobar? Posebno je opasno da uzimate tuđe antibiotike, lekove protiv povišenog krvnog pritiska ili tuđe lekove za smirenje.

Jednako je neprihvatljivo da umesto lekara ili farmaceuta, konsultujete Internet , pa na osnovu reklamnih preporuka ili „iskustava pacijenata” s internet portala sami sebi propisujete terapiju.

KOJI JE PRAVI LEK ZA VAS?

- Jedino je lek koji vam je propisao vaš lekar pravi lek za vas. Vaš lek je odabran prema vašem zdravstvenom stanju, a terapija je usklađena s vašim godinama, polom, težinom i eventualnim pratećim bolestima  od kojih patite. Zato nikada ne uzimajte tuđe lekove, ali ni svoje lekove nemojte ustupati drugima, čak i kada vam se učini da imaju iste simptome kao i vi! - upozorava dr Milan Ljubinković, menadžer prodaje za zapadni Balkan, OTC/CHC portfolio iz Hemofarma.

PRAVA DOZA

Zdravstvena statistika u Srbiji upozorava da više od polovine obolelih od visokog krvnog pritiska uopšte ne uzimaju terapiju, a od preostale polovine, samo 30 odsto se pridržava propisane doze.

Savetujte se s lekarom

Da biste dobili lek koji vama najviše odgovara, neophodno je da lekaru skrenete pažnju ukoliko:

- vam je poznato da ste alergični na neki lek

- imate druge zdravstvene probleme

- planirate trudnoću, trudni ste ili dojite bebu

- imate specijalan režim ishrane (bez soli, šećera, masnoća ili vegeterijanski režim).

- Neki pacijenti su skloni da na svoju ruku određuju dozu leka i time mogu ozbiljno pogoršati zdravstveno stanje. Prava doza leka za vas je isključivo ona koju vam je propisao vaš lekar i jedino propisana doza leka vam obezbeđuje optimalno lečenje. U protivnom lek može imati i veoma štetno delovanje Zato budite odgovorni i pridržavajte se propisane doze, ne umanjujte je, niti uvećavajte. Isto tako, odluku o prestanku uzimanja leka nikako nemojte donositi sami, bez dogovora s lekarom - naglašava dr Ljubinković.

SAVET STRUČNJAKA Nikad ne uzimajte medikamente na svoju ruku: Oprezno s lekovima!

Foto Hemofarm

UVEK U PRAVO VREME

Važno je i da lekara ili farmaceuta obavestite o svim drugim preparatima koje uzimate, sa ili bez lekarskog recepta, kaže dr Ljubinković.

- Zašto je to važno? Zato što neki lekovi ne vole da se mešaju sa drugima! Kada se više lekova uzima zajedno, njihova sinergija, međusobni odnosi i interakcije određenih lekova mogu da umanje efikasnost propisanog leka, ili da povećaju njegova neželjena dejstva - objašnjava naš sagovornik.

- Neke lekove treba uzimati pre jela, neke posle jela, a neke uz obrok. Isto tako određeni lekovi imaju bolje dejstvo ukoliko  se uzimaju u određenom delu dana, primera radi u jutarnjim satima. Neke lekove je, međutim, najbolje uzimati pre spavanja, jer su tada efikasniji i u sinergiji s metaboličkim procesima u organizmu. Posebno je važno da se ukoliko uzimate više lekova strogo pridržavate propisanog redosleda i vremena njihovog uzimanja, s obzirom na moguću lošu interakciju među lekovima. Ukoliko su vaše aktivnosti neuobičajene, na primer, noćni rad ili intenzivan fizički napor, obavestite o tome svog lekara, kako bi za vas odredio najbolje vreme za uzimanje terapije. Isto tako, za normalan metabolizam lekova neophodan je optimalan unos tečnosti i zato, kada uzimate lekove, pijte dosta vode - savetuje dr Milan Ljubinković.

Čuvajte ih van domašaja dece

Lek koji je propisan odrasloj osobi nikada nemojte davati detetu bez konsultacije s pedijatrom. Lekove čuvajte daleko od dečjeg dohvata. Neki lekovi ukoliko se greškom popiju mogu izazvati ozbiljna trovanja i nesagledive posledice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading