OD 20 STEPENI DO SNEGA U CELOJ SRBIJI ZA SAMO PAR DANA Pogledajte detaljnu prognozu vremena za sledeću nedelju
Foto: Youtube/Printscreen

Serija snažnih ciklona premeštaće se od danas do petka sa severnog Jadrana preko našeg područja. Oni će usloviti nad Srbijom snažne oblačne sisteme sa padavinama, ali i snažna južna i jugozapadna strujanja, pa će sa Mediterana pristizati veoma topla vazdušna masa, ali stizaće i čestice peska iz Sahare. U predelima sa padavinama do četvrtka se očekuju padavine sa česticama pustinjskog peska, što je potpuno prirodna i uobičajena pojava pri ovakvoj sinoptičkoj situaciji. Vazdušni pritisak biće znatno ispod normale, a biometerološka situacija veoma neugodna i nepovoljna, objavio je meteorolog Đorđe Đurić u najnovijoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

- U Srbiji danas umereno do potpuno oblačno. Krajem dana u severnim, a tokom večeri i noći i u ostalim predelima očekuje se kiša. na višim planinama sneg. Duvaće jak južni i jugozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima, a u košavskom području očekuju se olujni udari jugoistočnog vetra. Maksimalna temperatura biće od 10 do 14°C, u Beogradu do 12°C, a hladnije će biti u maglovitoj i tmurnoj Negotinskoj Krajini - najavljuje Đurić.

U Srbiji u utorak nakon oblačnog jutra, ponegde sa kišom, tokom prepodneva i sredinom danan biće sunčano ili umereno oblačno. Krajem dana i tokom noći biće oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Duvaće jak južni i jugozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima, a u košavskom području očekuju se olujni udari jugoistočnog vetra. Minimalna jutarnja temperatura od 2 do 8°C, u Beogradu do 7°C, maksimalna dnevna od 10 do 16°C, u Beogradu do 15°C, stoji u prognozi.

- U Srbiji u sredu pre podne sunčano, posle podne i uveče umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Duvaće jak i olujni južni i jugozapadni vetar i biće veoma toplo. Maksimalna temperatura od 14 do 20°C.u Beogradu do 19°C - kaže Đurić.

U četvrtak oblačno sa kišom, na jugu i jugoistoku sa pljuskovima i grmljavinom. Već od jutra severni i zapadni deo Srbije naći će u hladnom sektoru ciklona, pa se u tim predelima Srbije očekuje zahlađenje, uz skretanje vetra na severozapadni, a na planinama zapadne Srbije kiša će preći u sneg. Maksimalna temperatura biće od 8°C na severozapadu do 18°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 10°C, navodi meteorolog.

- U petak oblačno i hladnije sa kišom, na planinama sa snegom, a zahlađenje se očekuje u svim predelima. Maksimalna temperatura biće od 4°C na severozapadu do 8°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 5°C. U toku večeri i noći kiša će ponegde i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg - kaže Đurić.

Za vikend će Srbija i dalje biti pod utijacem ciklona, ali će njegov centar biti malo istočnije, pa će sa severozapada uslediti dalji prodor hladne vazdušne mase. Ova vazdušna masa biće poreklom sa severa Atlantika i iz oblasti Alpa i biće i dalje bogata vlagom, kao prethodna sa Mediterana i doći će do zahlađenja, ali ne jakog, jer vazdušna masa neće biti poreklom iz Rusije i Sibira, stoji u prognozi.

Dakle, u Srbiji će za vikend biti oblačno sa kišom, susnežicom i snegom. Na planinama se očekuje povećanje snežnog pokrivača, a kako se u nedelju sneg očekuje i u većini nižih predela, očekuje se formiranje snežnog pokrivača i u nižim predelima. Ipak, još uvek ne treba ovo u potpunosti precizirati, jer su manje promene i dalje moguće, a sve zbog mogućnosti da dodje i do manje promene kretanja centa ciklona. U svakom slučaju očekuje se zahlađenje, zaključuje Đurić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading