ALO! SAZNAJE: PONOVO SE LOMI ČESNICA ISPRED HRAMA SVETOG SAVE Deliće se 33 dukata i 4.000 krstića
Foto: Alo/Foto: Nenad Vujanović

Posle dve godine pauze zbog korone, ovog Božića, oko 11 časova, ispred Hrama Svetog Save lomiće se česnica, saznanje Alo!.

Kako nam je rekao predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica, koja sa AS „Braća Stanković“ i pekarskim esnafom organizuje ovaj lepi događaj, česnica će imati prečnik od četiri metra i činiće je 7.000 delova.

ALO! SAZNAJE: PONOVO SE LOMI ČESNICA ISPRED HRAMA SVETOG SAVE Deliće se 33 dukata i 4.000 krstića

Foto: Printsckrin

 

- Dobili smo blagoslov patrijarha Porfirija da nastavimo lepu tradiciju, u duhu sa pravoslavljem, koju smo počeli 1991. godine. Ovaj 32. put delićemo 33 dukata, a na česnici će biti grb Beograda. Donatori su AS „Braća Stanković“ iz Begaljice, naša najveća pekarsko-mlinarska industrija. Oni u saradnji sa pekarskim esnafom i prave česnicu. Ukrase je već pripremio pekarski esnaf - rekao je Pralica.

Osim česnice, pekari su za najmlađe pripremili i 2.000 paketića.

- Od toga, 100 paketića je sa slatkišima, a 100 sa ukusnim pekarskim proizvodima. AS „Braća Stanković“ je darivao i 4.000 krstića - istakao je Pralica.

Prema njegovim rečima, lomljenje česnice počeće čim se u Hramu završi sveta liturgija, koja počinje u devet časova.

- Česnicu će osveštati sveštenik koji bude služio božićnu liturgiju. S obzirom na to da liturgija počinje u devet časova, očekujem da lomljenje počne oko 10.45, neki minut kasnije. Meteorolozi su najavili lepo vreme i pozivam sve naše sugrađane da dođu i dovedu što više dece - naveo je Pralica.

Prošle i pretprošle godine zbog mera usled pandemije koronavirusom nije bilo lomljenja česnica uživo.

- Česnicu smo lomili u studiju Televizije Pink i ona je to prenosila. Ove godine ćemo nastaviti na tradicionalan način - istakao je Pralica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading