DETALJNA PROGNOZA ZA NAJHLADNIJE GODIŠNJE DOBA Metereolog otkriva kakve nas padavine očekuju u prva tri meseca 2023. godine
Foto: Alo/ilustracija

Prema njegovim rečima, tokom zime će u nižim krajevima biti od 31 do 40 dana sa padavinama a na planinama do 50.

- Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, dok se u brdovito-planinskim predelima očekuje količina padavina od 200 mm do 230 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31 do 40, a na planinama do 50 - navodi prof. dr Nikolić.

Tako se prognozira da će tokom januara količina padavina biti ispod proseka u većem delu Srbije, a na severu, krajnjem istoku i jugu zemlje prosečne količine.

- Prognozira se da će januarska količina padavina u nižim predelima biti od 35 do 50 mm, a na planinama od 60 do 80 mm. Očekuje se da u januaru broj dana sa padavinama u nižim predelima bude od 10 u Somboru, do 15 u Ćupriji i Velikom Gradištu, a u brdsko-planinskim krajevima od 13 u Sjenici, do 16 na Crnom Vrhu - navodi sagovornik.

OD OVOG DATUMA OČEKUJE SE LEDENA ZIMA U SRBIJI! Meteorolog najavio ozbiljno zahlađenje, temeperatura bi mogla da padne čak i ispod proseka

Prema njegovim rečima u februaru 2023. se očekuje da količina padavina bude u domenu proseka u većem delu zemlje.

- Međutim, na jugu, jugozapadu i istoku prognozira se deficit padavina. Srednja februarska količina padavina u nižim predelima biće od 30 mm do 60 mm, a na planinama do 80 mm. Broj dana sa padavinama biće u intervalu od 10 u Sremskoj Mitrovici i Kikindi, do 20 u Požezi i Kraljevu, a u brdsko-planinskim krajevima od 16 u Sjenici do 23 dana na Kopaoniku.

Poslednji mesec zime, mart, biće prosečno topao, sa prosečnom sumom padavina.

- Tokom marta se prognozira količina padavina u domenu višegodišnjeg proseka u celoj zemlji. Prognozira se da će martovska količina padavina u nižim predelima biti 35 mm do 65 mm, a na planinama do 80 mm. Očekuje se da broj dana sa padavina u martu nižim predelima bude do 13 u Loznici i Požegi, a u brdsko-planinskim krajevima do 17 dana - na Kopaoniku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading