MONSTRUMI IZ ŠKOLSKE KLUPE RASTU U KOLJAČE Psiholog i pedagog za Alo! objasnili gde je koren problema s tabadžijama
Foto: Shutterstock

Prema rečima psihologa i psihoterapeuta Jovane Stojković, sva deca uključena u pomenuti slučaj imaće velike traume, i zlostavljači i žrtva, a koren problema je u roditeljima i kući.

- Postoje znakovi koji mogu ukazivati na poremećaj ponašanja. Deca u mlađem uzrastu mogu iskazivati agresiju kroz maltretiranje drugih, maltretiranje životinja, ubijanje životinja bez imalo savesti. To je prvi i veoma očigledan znak psihopatskog ponašanja. Piromanija takođe može biti jedan od znakova, i nažalost sve ove stvari - kršenje pravila - kod dece dižu adrenalin što im pruža uživanje. Deca sa psihopatskim sklonostima ne prikazuju strah i ne osećaju stres!

MONSTRUMI IZ ŠKOLSKE KLUPE RASTU U KOLJAČE Psiholog i pedagog za Alo! objasnili gde je koren problema s tabadžijama

Foto: privatna arhiva

 

 

Kako je objasnila, koren problema treba tražiti u kući i ponašanju roditelja.

- Vršnjačko nasilje je sve učestalije i ostavlja doživotne traume. Ovakvo ponašanje je često prouzrokovano zanemarenim ili neadekvatnim roditeljstvom, kao i životom u disfunkcionalnim porodicama. Neefikasna disciplina u porodici podrazumeva nasilno ponašanje prema deci, često kažnjavanje, zlostavljanje, zanemarivanje, pa i preterano dopuštanje - kaže ona, i dodaje:

- Deca uče po modelu i svoje ponašanje učvršćuju na osnovu potkrepljenja koje je dato od strane roditelja, društva, a nekada i prećutkivanja nastavnika. Ovakva deca vole osećaj moći, vole da vladaju nad drugima bez imalo empatije. U školama treba pod hitno organizovati jedan sistem podrške gde će žrtve ili neko dete koje se oseća ugroženim moći da se obrate za podršku i zaštitu.

Najjednostavniji odgovor kako rešiti problem je istovremeno i najkomplikovaniji, kaže pedagog Sofija Adamović. Roditelji moraju da se bave svojom decom, čak i ako su nasilje viđala samo na internetu ili televiziji. 

- Ne mogu očekivati da ga vaspitava ili prevaspitava ni vrtić, ni škola, niti nekakva radionica ili terapija. Oni su prvi vaspitač i zauvek će ostati prvi, u svakom uzrastu. Zato oni moraju da mu izaberu crtani, a ne da mu daju telefon ili kompjuter da bira samo, oni moraju da mu provere profil i vide šta ga zanima i šta prati, šta se dešava na njegovim profilima - kaže pedagog.

Biće sve više sukoba

Psihoterapeut Danijela Živančević kaže za Alo! da je koren problema vršnjačkog nasilja u kapitalizmu.

- Kapitalizam (okrenutost novcu, trošenju, materijalnim vrednostima) kod ljudi podstiče velike podele u socijalno-ekonomskom statusu, egocentričnost i otuđenost. Ne postoji zajednički opšti interes koji ljude spaja. U takvoj društvenoj sredini frustracija pojedinaca i porodica je sve veća, tako da će nasilja u svim grupama, pa i vršnjačkim, biti sve više! - upozorava psihoterapeut. 

Prepušteni sami sebi

Prema rečima pedagoga, deca prepuštena samoj sebi na internetu nalaze ono što im oblikuje ponašanje.

- Ako roditelji dozvole da deca gledaju sve i svašta, oni od toga biraju ono što ih privuče. U ovom slučaju, ako su nasilje gledali samo na ekranima, to su i usvojili. Problem je tako još veći jer je prisutna velika doza agresije, oni su se udružili protiv jednog druga, naravno slabijeg od njih. Ali čak i to roditelji treba u razgovoru da provere, bez osuđivanja, da vide odakle to potiče i da im pomognu - kaže Sofija Adamović.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading