PROMENA VREMENA, PADAVINE I ZAHLAĐENJE Posle prolećnih 27 stepeni moguć sneg u Srbiji
Alo

Najnovija vremenska prognoza meteorologa Marka Čubrila za Srbiju donosi promene u odnosu na dosadašnje sunčano vreme i visoke temperature. 

Prema rečima meteorologa, narednih dana nastavlja se dominacija anticiklona koji nam već duži vremenski period donosi suvo i relativno toplo vreme. Samo u predelima sa dužim zadržavanjem magle i niskih oblaka temperature budu barem blizu proseka.

- Tako će biti i danas i sutra, dok će 01.11. biti manje magle uz južno strujanje te bi ovog dana maksimumi ponegde moglo dostići i oko 27 stepeni Celzijusa, što su ekstremno visoke temperature za ovaj deo godine - najavljuje meteorolog.

U sredu će, prema prognozi, uz premeštanje vrlo slabog, hladnog fronta koji ne bi trebao doneti padavine biti manje toplo uz umeren zapadni vetar i maksimume do +15 do +21 stepeni Celzijusa, dok se oko 04.11. očekuje premena sinoptike koja bi mogla doneti konačan kraj ovog neobično dugog miholjskog leta.

Oko tog datuma modeli simuliraju premštanje hladnog fronta koje bi uslovilo sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom, navodi Čubrilo.

- Za sada većina operativnih proračuna taj ciklon postavlja u položaj koji ka nama brzo povlači osetno hladniji vazduh te bi uz kišu i osetno zahlađenje na višim planinama bilo i snega.

- Ukoliko se situacija bude razvijala po proračunu modela, za naredni vikend osetno hladnije uz padavine i dnevne maksimume od 5 do 12 stepeni Celzijusa, što je u okviru proseka za početak novembra - stoji u prognozi.

Kako piše Čubrilo, posle 07. novembra stoji signal za jačanje anticiklona ali bi se naš deo Evrope mogao nalaziti na njegovoj istočnoj periferiji što bi nama donelo nastavak strujanja vazduha sa severozapada uz temperature u okvirima proseka.

- Dugoročno gledano do oko 15.11. temperature uz povremene padavine oko ili malo iznad proseka, dok bi drugi deo novembra trebao doneti temperature u granicama ili malo ispod proseka, dok bi posle 06.11. pa do kraja meseca pojava padavina trebala biti znatno češća nego u poslednjih nekoliko nedelja - zaključuje meteorolog.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading