EURIBOR POLUDEO Rate za stambene pozajmice opet poskupele, 150.000 Srba očajno
Schutterstock

Zbog najave Evropske centralne banke da će početkom novembra euribor opet skočiti, 150.000 Srba hvata se za glavu.

Jedan od njih je Beogađanin Oliver Pantić, koji je 2013. godine uzeo kredit od 61.500 evra.

- Kupio sam stan od 100 kvadrata 2013. godine. Platio sam ga 70.000 evra, ali sam podigao kredit od 61.500 jer sam imao popust od 10 odsto na osnovu državne subvencije. Kredit sam uzeo na 24 godine i redovno plaćam rate, koje su do 1. septembra bile 32.500 dinara. Zbog prethodnog rasta euribora, ovog meseca rata je bila 36.519 dinara, odnosno 4.000 više. S obzirom na to da me promena euribora kači na šest meseci, očekuje me novo poskupljenje u aprilu - rekao je za Alo! ovaj naš sugrađanin koji je bukvalno očajan.

- Ne znam šta da radim i odakle da stvorim novac. Ubiće me euribor - naveo je on za Alo!, i dodao da se samo nada da mu se neće desiti horor kao sa sugrađanima koji su pre nekoliko godina ostajali bez stana i života zbog kredita u švajcarcima.

Prema rečima Vladimira Vasića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, nema šansi da se evru desi isto što i švajcarskom francima.

EURIBOR POLUDEO Rate za stambene pozajmice opet poskupele, 150.000 Srba očajno

- Evropska unija to neće dozvoliti, pre svega zbog svojih građana i ekonomije. Švajcarska je mala zemlja, zato je doživela takav krah s valutom - naveo je za Alo! Vasić, i dodao da je jako teško napraviti preciznu računicu koliko će rate poskupeti.

- Sve zavisi koliku je ko sumu uzeo i pre koliko godina. Najbolje će proći oni koji su novac od banke pozajmili pre 15 godina, njih će ovi skokovi euribora najmanje zakačiti - kaže on.

Vasić očekuje da će se inflacija zaustaviti za godinu dana, samim tim da će banke koje su sada stopirale fiksne kamate, usled opšte inflacije, početi da ponovo da ih daju za godinu dana.

- To može da se desi već na proleće sledeće godine, odnosno da pik inflacije bude do Nove godine, a onda da krene da se spušta. I to ne samo kod nas, nego svuda, upravo zbog ovih mera koje se preduzimaju i da se negde 2024. godine vratimo u granice normale - istakao je Vasić, i dodao da su predviđanja da bi 2024. trebalo očekivati stabilizaciju.

- U prilog idu i cene gasa i činjenica da su svi već napunili rezervoare, kao i povoljne vremenske prilike - istakao je Vasić.

Za kredit od 50.000 evra rata veća za 25 evra  

- Moj kredit je 50.000 evra, podigao sam ga pre pet godina. Rata mi je porasla za 25 evra. Očekujem da će u aprilu biti veća još za 15 evra, sigurno se neće udvostručiti - rekao je za Alo! Vladimir Vasić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
sara

30.10.2022 21:40

Ja sam uzela isto 50.000e i porasla mi je rata za 40e, a iz banke su mi rekli od januara za jos toliko...