KRAĆE RADNO VREME BI UŠTEDELO DVA MILIONA MESEČNO Ako se zatvore u 20h, tržni centri će smanjiti potrošnju struje
Alo, privatna arhiva

- Već smo preuzeli značajne mere po pitanju uštede i optimizacije, i to na najvećim potrošačima, odnosno klimatizaciji. Takođe, mi koristimo najefikasnije LED osvetljenje čiji je udeo u ukupnoj potrošnji tržnog centra ispod 10 odsto - rekao je za Alo! Aleksandar Bojić, menadžer TC Stadion.

- Skraćivanje radnog vremena samo za tržne centre, dok ostale radnje na ulici mogu da rade slobodno koliko žele, opet bi ih stavilo u neravnopravan tržišni položaj, kao što je bio slučaj tokom najvećih pikova epidemije. Tada su se prometi nakratko prelili na ulične samostalne lokale - istakao je Bojić.

KRAĆE RADNO VREME BI UŠTEDELO DVA MILIONA MESEČNO Ako se zatvore u 20h, tržni centri će smanjiti potrošnju struje

Alo, privatna arhiva

 

- Smatramo da bi skraćenje radnog vremena za sve, pa čak i obavezna neradna nedelja, imalo više nivoa benefita osim same uštede energije - zaključio je Bojić.

Za razliku od njih, menadžment TC Bazar u Novom Sadu još nije, kako su rekli za Alo! razmišljao na tu temu!

Najveći potrošači struje u tržnim centrima su klimatizacija i ventilacija, troše čak 80 odsto energije, a prema nezvaničnim podacima, šoping-molovi, u zavisnosti od veličine, mesečno plaćaju račun za struju između 10 i 18 miliona dinara.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca, ocenio je da bi skraćivanje radnog vremena od dva sata sigurno rezultiralo uštedom električne energije.

KRAĆE RADNO VREME BI UŠTEDELO DVA MILIONA MESEČNO Ako se zatvore u 20h, tržni centri će smanjiti potrošnju struje

Alo.rs

 

- Ako je prosečan mesečni račun za struju u tržnom centru 12 miliona dinara, skraćivanje radnog vremena od dva sata značilo bi uštedu od dva miliona dinara. Nažalost, situacija nije tako jednostavna, jer u tom slučaju bi zakupci lokala tražili da im se smanje kirije, što bi automatski značilo smanjenje prihoda tržnim centrima. Ipak, činjenica je da nemamo dovoljno električne energije iz sopstvenih izvora, zbog čega je uvozimo po visokim cenama. Zato treba što pre da primenimo mere štednje kao što su uradile i mnogo bogatije zemlje od naše - naveo je Atanacković. Z. Zarić

Austrijanci već rade po sat kraće

Od 13. oktobra u Gracu je najveća robna kuća u centru grada „Kastner & Eler“ odlučila da od ponedeljka do petka skrati radno vreme za pola sata i umesto do 19 sati radiće do 18.30 časova. I Ikea u Gracu je skratila radno vreme u umesto od devet do 21 sada radi od 9.30 do 20 časova. Sat vremena radno vreme skratio je, još pre nekoliko meseci, tržni centar Vajnland u Lajbnicu, i to, kako je saopšteno, zbog ogromnog rasta cene gasa i predstojeće grejne sezone.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading