Predsednik Mirović primio polaznike Regionalne akademije za kreiranje javnih politika (FOTO)
Foto: Pokrajinska Vlada

Reč je o školi koju organizuje Regionalna škola za javnu upravu – RESPA, u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike i Univerzitetom u Novom Sadu.

U pitanju je pilot-projekat u regionu, čiji je cilj dalje jačanje kapaciteta državnih službenika u oblasti planiranja politika zasnovanog na dokazima i produbljivanje znanja o metodama i alatima koji mogu doprineti efikasnijem radu u tom složenom poslu.

„Kreiranje javnih politika, odnosno osmišljavanje mera koje vlade uvode kao odgovor na potrebe društva u oblastima koje su javni interes, od ogromnog je značaja za sve nas i za čitavo društvo“, izjavio je predsednik Mirović.

Prema predsednikovim rečima, suština je u tome kako da prepoznamo potrebe građana, kako da ih posmatramo kao prioritet i kako da kroz državne mehanizme realizujemo konkretne mere za ispunjavanje tih potreba i očekivanja.

„To nije moguće ukoliko ne uključimo najširi front svih koji imaju odgovarajuću ulogu, i ukoliko se ne  analiziraju praktični efekti mera i na osnovu toga ne definišu nove politike“, rekao je predsednik Mirović i naglasio da je ovakav način kreiranja politika jedan od kamena temaljaca demokratskog sistema.

Mirović je izjavio da se Pokrajinska vlada od 2016. godine do danas drži upravo tih pricipa, i naveo nekoliko primera koji to potvrđuju.

„Pristupili smo revitalizaciji sistema zdravstvene zaštite u Vojvodini, a prethodno je to pitanje uvedeno u program rada koga se Pokrajinska vlada do danas drži“, naglasio je Mirović.

Potpisan ugovor za izgradnju sportske hale u Novom Kneževcu - Alo.rs

Kako je predsednik istakao, drugi cilj sprovođenja javnih politika jeste otvaranje novih radnih mesta, kao deo ukupnog nacionalnog programa, ali sa značajnim merama podrške Pokrajinske vlade. Takođe, u uslovima velike depopulacije primenjuju se posebne mere, veoma često jedinstvene u regionu, s ciljem da se zaustave negativne pojave u toj oblasti.

„Kada govorimo o procesu donošenja odluka i prepoznavanja potreba, veoma je važno da elementarne principe menadžmenta primenimo u političkom procesu,  da  počnemo da se ponašamo kao donosioci odluka koji razumeju te principe“, rekao je Mirović i dodao da su za to potrebne izgrađene institucije sa odgovornim profesionalnim pojedincima, koji poput polaznika ove akademije nadograđuju svoje znanje da bi mogli da donose odluke u skladu sa potrebama onih kojima služe.

Prijemu u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su predstavnici državnih administracija Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i Severne Makedonije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading