UZ MALO VEŽBE UŠTEDIMO STRUJU Pomama zo ovim aparatima u Srbiji
Alo

Ako i vi razmišljate o tome da kupite ručnu mašinu za pranje veša namenjenu uglavnom kamperima, vikendašima i podstanarima, budite spremni na to da ih na lagerima uglavnom nema.

- Imate li ručnu mašinu za pranje veša? Vi ste treći danas koji to traže, a verovatno stoti ove nedelje! - ovako otprilike ovih dana glasi razgovor prodavaca tehnike sa građanima koji traže način da štede struju.

Kako su neki od njih ispričali za Alo!, od kada je krenulo da se spekuliše o mogućim restrikcijama, narod je pohrlio u radnje kako bi na vreme obezbedio uređaje koji „štede“, koji su ekološki prihvatljiviji i koji rade bez struje.

- Glavni razlog za većinu je ušteda novca preko računa za struju. Oni su počeli da dolaze kada je najavljeno da će energenti da poskupe i da traže one AAA uređaje. Međutim, valjda su od tada počeli sa reklamiranjem i neki uređaji koji rade bez struje, pa već nekih mesec dana najviše traže njih - rekao je za Alo! Miloš Stojiljković, zaposlen u jednom lancu prodavnica tehnike. 

Kako kaže, na prvom mestu liste takvih želja došle su mašine za ručno pranje veša.

- Bolje reći, to su nožne mašine, jer rade uz pomoć pedala koje kada zgaziš, pokrećeš mehanizam koji onda okreće bubanj i ona radi kao obična mašina, samo što ne koristi struju, nego našu snagu. Tu vi birate koliko dugo će vam trajati pranje, jer toliko dugo pritiskate pedalu, ili ostavite da odstoji pa posle nastavite, svako podešavanje je na vama - ispričao je Miloš za Alo!.

Postoje razni modeli, neki imaju ručku za okretanje, neki pedalu, a koštaju od 4.900 do 13.600 dinara. Do sada su ih, kaže, uglavnom tražili kamperi, avanturisti, ljudi koji često putuju.

- Mi smo ih imali pre nekoliko godina, ali su slabo išle, pa smo ih povukli iz prodaje. Trenutno ih nemamo, ali menadžer je već poslao predlog nadređenima da se nabave jer ovih dana imamo ogroman broj upita - objašnjava on.

Prema proceni električara Milorada Simića, ne treba da budeš stručnjak da znaš koliko ćeš da uštediš sa ovakvom spravom.

- Ušteda je jasna, jedno pranje po jeftinoj struji košta oko 100 dinara, po skupljoj tarifi oko 250 dinara, a ovde ga ne plaćate. Doduše, uglavnom je to manja zapremina, ali mora nešto da se žrtvuje. Jedino što vi ako hoćete da koristite toplu vodu, morate nekako van mašine da je zagrejete, ili iz bojlera, ili na ringli, tako da eto to plaćate - kaže iskusni električar.

Jačina centrifuge zavisi od treninga

Koliko će jako centrifuga da radi kod ručnih/nožnih mašina zavisi od vaše snage, jer ako možete da vintate brže, postižete veću brzinu i veš se bolje cedi, ako to radite sporije, dobijate i manji broj obrtaja i slabije ceđenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading