PROLONGIRANI ROKOVI ZA BIRANJE PREDMETA: NPS za ukidanje kombinovanog testa, čeka se Ministarstvo prosvete
Foto: Alo.rs

Nacionalni prosveti savet podržao je Predlog izmene Pravilnika o programu završnog ispita koji predviđa da učenici osmog razreda umesto kombinovanog testa na maloj maturi polažu jedan od pet predmeta koji su do sada bili u sastavu tog testa. Praktično, đaci će birati da li će polagati istoriju, biologiju, geografiju, fiziku ili hemiju.

Predlogom je bilo predviđeno da 30. septembar bude poslednji datum za izjašnjavanje, ali je dogovoreno da se on pomeri. Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i NPS zaključili su da se moraju definisati dva roka, prvi da đaci izaberu predmet, a drugi da bi imali šansu da se eventualno predomisle. Bilo je i sugestija da se osmacima omogući da se do kraja prvog polugodišta izjasne, a do početka drugog potvrde odluku.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović za Alo! je rekao da se mora voditi računa o rokovima, kako bi Zavod stigao na vreme da odštampa testove.

- Datum nam je bitan zbog logistike. Bilo bi idealno da izbor osmaka imamo već posle 30. septembra. Ipak, neće biti preveliki problem i ako brojno stanje izabranih predmeta bude u decembru - precizirao je Ranđelović, i dodao da su promene predviđene Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine.

PROLONGIRANI ROKOVI ZA BIRANJE PREDMETA: NPS za ukidanje kombinovanog testa, čeka se Ministarstvo prosvete

 

- Zavod i Ministarstvo prosvete smatraju da, ako je moguće, osmacima treba olakšati završni ispit i omogućiti da ima sličnu formu kao i buduća državna matura koja kreće 2024. godine. Bio bi nonsens da deca na kraju osmog razreda polažu sedam predmeta, a učenici na kraju četvrtog razreda srednje škole samo tri - istakao je Ranđelović.

Predloženo je i drugačije bodovanje, maternji jezik i matematika bi nosili maksimalno po 14 poena, a treći test 12 bodova.

Partnerstvo SAD i Srbije iskovano u Drugom svetskom ratu - Alo.rs

Sada se čeka da Ministarstvo prosvete izmeni Pravilnik o programu završnog ispita. Ministar Branko Ružić najavio je da će se u narednih desetak dana definisati rok u kome će se učenici osmog razreda izjašnjavati iz kog predmeta će polagati test na završnom ispitu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading