PRONAĐENA SLIKA NACISTIČKOG MASAKRA U KRALJEVU Nasmejani nacisti slikaju se pored streljanih talaca u oktobru 1941. godine (UZNEMIRUJUĆI FOTO)
Foto: Facebook Printscreen/Goran Vesić

Vesić je na svom zvaničnom Fejsbuk profilu podelio fotografije iz 1941. na kojima se vidi tzv. "hala smrti", kao i posledice nacističnih zločina.

Ovu retku sliku, svedočanstvo zločina, kupio je nedavno Branimir Gajić iz Beograda na jednoj onlajn aukciji. Pokloniće je Muzeju u Kraljevu, a biće deo velike postavke o kraljevačkom masakru koju muzej planira za oktobar i tako će slika prvi put biti predstavljena srpskoj javnosti.

 
Svi streljani taoci sa slike, kao i hiljade drugih, bili su zatočeni u hali Fabrike vagona pre egzekucije. Halu su nacisti 1943. godine demontirali i preselili u bečko Novo Mesto.

Nacisti su to radili sa fabričkim halama u okupiranoj Evropi jer su saveznici do 1943. godine uništili većinu njihovih industrijskih objekata. Tako se ova kraljevačka ”hala smrti” našla u Beču.

Upozorenje: Fotografije mogu biti uznemirujuće.

Verovali ili ne, hala je preživela Drugi svetski rat i danas se nalazi u Beču. Zovu je ”srpska hala” (Serbenhalle). Danas se koristi kao stovarište građevinskog materijala.
 
"Pokrenuću inicijativu da Republika Srbija, uz podršku društveno odgovornih kompanija, otkupi ovu halu, vrati je u Kraljevo i pretvori u muzej gde će biti otvorena stalna postavka o kraljevačkom masakru", poručio je Goran Vesić na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

"Tako rade odgovorne nacije", dodao je.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Djordje

28.08.2022 17:12

Da su Austrijanci manje nacisti nego što jesu trebali bi da je vrate ,plate montažu i sve radove na njoj.Nisu je kupili,koristili je tolike godine ,uredno verovatno naplaćivali zakup ,a sada bi Srbija trebala da je otkupi.Sramota!!!!!

Danilo

03.09.2022 10:49

Jadni švabovi, kolko ih je hitler silom terao u rat, da se iskidaše od smeha i zajebancije dok genocidno pokušavaju da satru jedan narod. Kad će u skupštini da se pokrene izglasavanje rezolucije o nemačkom genocidu nad Srbima konačno?!