RODITELJI U PANICI Mame i tate se pred prvi septembar pitaju ko će im čuvati decu dok oni stignu sa posla
Foto: Alo.rs

Roditelje mlađih školaraca i ove godine muči isto pitanje: Ko će da im čuva decu nakon što se završe časovi ako ne dobiju boravak ili ako on u školi ne postoji? Rešenje im se naizgled nudi na tacni u vidu privatnih ustanova za čuvanje dece, ali za to zadovoljstvo treba platiti najmanje 15.000 dinara mesečno, i to bez hrane.

Sve veći broj škola ukida boravak za decu stariju od devet godina, odnosno nakon drugog razreda, a takav je slučaj i sa OŠ „Pavle Savić“ u Mirijevu.

Kako kaže čitalac Alo! čije dete pohađa ovu školu, ne zna šta će sa svojim trećakom ove godine.

- On je previše mali da bi se vraćao sam kući. Jeste da je zreliji nego u prvom, ali ja vidim i procenjujem da nije dovoljno siguran da bi prešao ceo kilometar puta uz kolovoz. Moraću da platim privatni boravak. To mi jedino preostaje - kaže on.

Ipak, s privatnom ustanovom nije rešio problem jer boravak koji se nalazi pored škole košta oko 20.000 dinara mesečno.

- Jeste skupo, ali ja trenutno ne vidim drugo rešenje - kaže on.

RODITELJI U PANICI Mame i tate se pred prvi septembar pitaju ko će im čuvati decu dok oni stignu sa posla

Foto: Alo.rs

 

Da podsetimo, usluga boravka podrazumeva da mališane do četvrtog, odnosno drugog razreda po završetku časova preuzimaju drugi učitelji koji s njima rade domaći, vežbaju zadatke i čuvaju ih do 16 ili 18 časova popodne.

 „U našoj školi nema boravak, pa se neki roditelji odlučuju za škole koje su im dalje, ali u kojima deca mogu da ostanu do šest sati popodne. Džaba je što je ova škola blizu kada bi nakon časova dete bilo prepušteno samo sebi“, napisala je mama M. R. u komentaru na društvenoj mreži Fejsbuk.

Kako Alo! saznaje, novi problem je i u tome što mnogi privatni vrtići i centri za učenje koji su do ove godine imali produžen boravak za decu od prvog do četvrtog razreda, ove ga godine ukidaju jer, kako su nam rekli, nemaju dovoljan broj radnika.

- Mi smo ukinuli boravak jer nemamo učitelja. Takođe, to je više obroka, veća organizacija, gužva na ulazu, pa smo odustali - rekli su za Alo! iz jednog privatnog vrtića.

RODITELJI U PANICI Mame i tate se pred prvi septembar pitaju ko će im čuvati decu dok oni stignu sa posla

Foto: Alo.rs

 

Za razliku od njih, jedan vrtić na Vračaru je tokom celog leta organizovao boravak mališana u svojim prostorijama.

- Od septembra svakim radnim danom do 18 časova kod nas mogu boraviti učenici od prvog do četvrtog razreda. Mi ih preuzimamo iz škole, uvek ih vodimo u park, pre nego što uradimo domaće zadatke, budemo sa njima napolju, a posle toga od 14 do 15.30 ponavljamo gradivo učeno prethodnih dana. U našem boravku postoje i radionice - rekla je za Alo! učiteljica koja radi sa đacima.

Prema njenim rečima, ova usluga košta 150 evra, plus ručak i užina, a to je još 320 dinara.

RODITELJI U PANICI Mame i tate se pred prvi septembar pitaju ko će im čuvati decu dok oni stignu sa posla

Foto: Alo.rs

 

U drugim ustanovama je i mnogo skuplje, pa cena ide i preko 500 evra.

- Kod nas rade nastavnici za engleski, sportove, umetnost, tako da je zbog toga sve skuplje - objasnili su za Alo! iz jedne ustanove u kojoj je cena boravka 550 evra.

Sigurni samo samohrani roditelji

Prednost pri upisu u besplatni boravak imaju deca s oba zaposlena roditelja. Oni prilikom konkurisanja obavezno prilažu potvrdu da su zaposleni i da im je radno vreme duže od trajanja časova njihove dece.

Kako kažu iz Ministarstva prosvete, boravak je poseban oblik obrazovno-vaspitnog rada i kao takav nije obavezan. Škola može da organizuje celodnevnu nastavu i produženi boravak kao posebne oblike obrazovno-vaspitnog rada ukoliko za to ispunjava propisane uslove, prostorne i kadrovske, uz saglasnost Ministarstva. Škola sama svojim aktima utvrđuje kriterijume i prioritete za upis u produženi boravak.

Ministarstvo finansira prva dva razreda

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja finansira produženi boravak i celodnevnu nastavu za učenike 1. i 2. razreda u celoj Srbiji, dok pojedine lokalne samouprave finansiraju ove oblike vaspitno-obrazovnog rada za učenike od 1. do 4. razreda. Na teritoriji glavnog grada Ministarstvo i uprava Grada Beograda tokom 2021/2022. školske godine finansiraju rad 606 grupa produženog boravka.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading