NEMA VIŠE ĆUTANJA Prvi naš film o zločinačkoj akciji hrvatskih snaga pre 27 godina: Ceo svet da zna  za svaku srpsku  suzu u Oluji!
Tanjug

Srpska živa rana, zločin koji traje i na neki način se iznova i iznova ponavlja, prvi put će biti ovekovečen u filmu snimljenom iz našeg ugla, tako da će prikazati svu strahotu zločina počinjenog 1995. godine.

Trejler za film „Oluja“, režisera  Miloša Radunovića, o ratnim stradanjima, ubijanju i proterivanju Srba tokom istoimene zločinačke akcije hrvatske vojske, premijerno je juče prikazan u MTS dvorani u Beogradu. Bioskopska premijera je najavljena za jesen, a film će biti prikazivan i na festivalima.

OBIČNI LJUDI

Do sada o „Oluji“ smo, pogađate i kako, na filmskom platnu mogli da gledamo isključivo iz hrvatske vizure (film „General“). Sada će Srbija, a nadamo se i region i svet imati priliku da vide šta se zaista događalo tog krvavog avgusta pre 27 godina. Ipak, jasno je već sada da će biti strašnih opstrukcija s hrvatske strane (setimo se samo odijuma povodom „Dare iz Jasenovca“, a ovo je hrvatski zločin iz mnogo bliže prošlosti). Istina, međutim, na ovaj ili onaj način uvek nađe svoj put.

NEMA VIŠE ĆUTANJA Prvi naš film o zločinačkoj akciji hrvatskih snaga pre 27 godina: Ceo svet da zna  za svaku srpsku  suzu u Oluji!

Tanjug

 

Film „Oluja“ je snimljen po svedočenjima preživelih. Kroz veoma potresne i emotivne sudbine glavnih junaka govori o događajima koji su prethodili hrvatskoj vojnoj akciji, tokom koje je sa vekovnih ognjišta oterano najmanje 250.000 ljudi. Ne bavi se politikom, već je zasnovan na autentičnim pričama, a u fokus je stavljena sudbina običnog čoveka. U filmu učestvuje više od 10.000 statista, a najteže je, kažu akteri, bilo obezbediti ogroman broj traktora kojima su, kao što se zna, Srbi bežali iz Krajine nakon pada Knina. Glavni glumci su Ivan Vujić, Marija Pikić i Zlatan Vidović.

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma, kompanije koja je podržala snimanje filma, kao zalog obavezi Srbije i svih Srba da prekinu ćutanje o zločinu koji je počinjen nad našim sunarodnicima, obratio se juče prisutnima u MTS dvorani.

NEMA VIŠE ĆUTANJA Prvi naš film o zločinačkoj akciji hrvatskih snaga pre 27 godina: Ceo svet da zna  za svaku srpsku  suzu u Oluji!

Tanjug

 

- Nažalost, stradanja srpskog naroda je bilo dosta u istoriji. Film će pokazati šta je istina o ovom istorijskom događaju - poručio je Lučić.

Glumac Zlatan Vidović, koji glumi i u „Dari iz Jasenovca“, naglasio je da je veoma važno da svaki narod priča o onome što ga boli, a hrvatska akcija „Oluja“ 1995. boli. Reditelj Radunović naglasio je da nije bilo lako slušati ljudske tragedije, bez obzira na vremensku distancu.

KOLONE IZBEGLICA

Kako za Alo! kaže profesor Ilija Životić, Srbija se promenila, dostojanstvo se vratilo.

- Nema više plakanja u tami sobe. Progon i etničko čišćenje naših sunarodnika obeležavaće se javno zauvek zahvaljujući Aleksandru Vučiću. Nikada nećemo zaboraviti zločine. Srbija više ne ćuti. Nikada - jasan je Životić.

A centralno obeležavanje akcije „Oluja“ biće ove godine u Novom Sadu, sutra od 20 časova na centralnom gradskom trgu. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pozvao je da se što više ljudi okupi u 20 časova na Trgu slobode. On je to učinio u videu u kom je prikazano stradanje našeg naroda: pogrom, uplakana deca u naručju roditelja, izbegličke kolone, razrušene i spaljene kuće.

Hronologija Oluje

- Odluka o akciji doneta na Brionima 31. jula 1995. godine, na predlog hrvatskog generala Ante Gotovine

- Napad je počeo 4. avgusta 1995.

- Tokom akcije proterano više od 250.000 Srba

- Ubijeno više od 2.000 Srba, među kojima i 522 žene i 12 dece

- Vojne planove i strategiju u operaciji „Oluja“ osmislila američka firma MPRI, koja je i obučila hrvatsku vojsku

- U operaciji učestvovalo 138.500 pripadnika hrvatske vojske i MUP, kojima su se suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika

- Haški sud oslobodio Gotovinu i, prema konačnoj presudi Tribunala, „Oluja“ nije bila udruženi zločinački poduhvat u cilju proterivanja Srba iz Kninske Krajine

- Oko 40.000 stambenih i privrednih objekata koji su pripadali Srbima popaljeno i uništeno

Hrvati vode sve bolesniju kampanju

Bolesna kampanja hrvatskih medija, iza koje, kako se s puno razloga pretpostavlja, stoji i sam vrh te države (o tome je govorio i predsednik Aleksandar Vučić) postaje sve žešća. Kad god pomislimo da su Hrvati prevazišli sebe, oni se potrude da nas demantuju...

Tako je jedan od najčitanijih hrvatskih medija portal Indeks objavio tekst o tome da sukobi Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji traju 30 godina. Stvar je, kažu, eskalirala nakon navodnog silovanja bocom. Reč je o monstruoznom zlostavljanju Srbina Đorđa Martinovića, koji je 1985. zverski mučen i silovan flašom, što je, bez ikakve sumnje (dokazano i medicinski i sudski) bilo delo Albanaca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading