ŠIFRA BASKET ZA KOKAIN Usred bela dana deca dilovala beli prah u školskom dvorištu u jednom beogradskom naselju
Foto: Alo.rs

Samo nekoliko dana posle pisanja Alo! da čak 18 odsto mladih koristi neku drogu i da je kokain sve popularniji, na društvenim mrežama se pojavio novi dokaz. Jezivo svedočanstvo trgovine belim prahom zabeležila je majka jedne devojčice koja se tek upisala u prvi razred u Osnovnoj školi „Ivo Andrić“ na Kanarevom brdu. Žena je iz obližnjeg parka posmatrala decu uzrasta od 10 do 14 godina koja su za hiljadu dinara od vršnjaka kupovala kesice sa belim prahom, a javnost je o svemu obavestila njena sestra Milena Jovanović Deljanin.

„Upravo je sestra dva sata sedela u parku dok su deca sedmi, osmi razred dilovala drogu deci njihovog uzrasta i mlađoj. Saznala je da je  šifra poziva „basket“, prodavali su kesice belog praha i svi su dolazili sa hiljadu dinara i kupovali. U međuvremenu je došao i neupadljiv, fin gospodin sa kojim je takođe obavljena neka transakcija, verovatno diler. Sve se dešavalo, a možda i dalje dešava u Osnovnoj školi ’Ivo Andrić’ na Kanarevom brdu, gde je njena ćerka upisana u prvi razred. Deca koja kupuju imaju između 10 i 14 godina. Sve se sada dešava, a verovatno se dešavalo juče i prekjuče i sutra će u ovoj i nekoj drugoj školi. Policija je obaveštena“, napisala je Milena Jovanović Deljanin na Fejsbuku, i dodala: „Mislimo o ovome iako nije lepa tema i podelite dalje!“

O sve učestalijem problemu kod osnovaca i srednjoškolaca za Alo! je govorila i profesorka engleskog jezika A. N. iz Beograda.

ŠIFRA BASKET ZA KOKAIN Usred bela dana deca dilovala beli prah u školskom dvorištu u jednom beogradskom naselju

Foto: Alo.rs

 

- Godinama predajem engleski jezik u srednjoj školi i već odavno znam da učenici uzimaju razne droge. Nažalost, to je sve češća pojava. Plašim se da jedino roditelji mogu da urade nešto, trebalo bi više da se posvete deci i povedu računa sa kim se ona druže. Ako posumnjaju, odmah da ih testiraju na drogu. Najstrašnije je što se deca osećaju važnim i hvale se ako su probali nešto od droge. Sve više mladih uzima drogu, pogotovu marihuanu i kokain, i smatraju da je to sasvim u redu - navela je A. N.

Kako je Alo! već pisao, istraživanje sprovedeno na uzorku od 1.287 ispitanika pokazalo je da devojčice narkotike koriste više nego dečaci, a 18 odsto učenika izjavilo je da koristi neku drogu.

Kanabis je najpopularnija droga među beogradskim srednjoškolcima starosti od 15 do 18 godina. Marihuanu koristi njih 55 odsto, kokain konzumira 13 procenata, spid i ekstazi osam, a heroin sedam odsto.

Dr Gordana Mišev, stručnjak za bezbednost, upozorila je na činjenicu da je kokain sve dostupniji mladima.

- Zovu ga i „droga za elitu“, sa povećanjem količine na tržištu pala joj je i cena, tako da sada jedan gram košta od 50 do 120 evra. Konzumiranje kokaina je stvar prestiža i najčešći je izbor bogatih porodica, gde su i roditelji konzumenti. U njega se često mešaju paracetamol, laktoza, gips ili kreč - istakla je dr Mišev.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
KKK

27.07.2022 07:56

Krajnje je vreme da se ministar prosvete oglasi povodom ovoga .Upaljen je crveni alarm.!!!