DOKTOR IZ HITNE POMOĆI: Ne uključujte klimu na 19, pijte limunadu
Foto: Alo/Tanjug

Da bi sami sebi pomogli i da ne bi dospeli u sanitete, lekari pozivaju građane da se tokom perioda vrućina ponašaju odgovorno.

Doktorka Ivana Stefanović Hitne pomoći kaže da je najbolje da tokom najtoplijeg dela dana, ukoliko mogu, građani ostanu kod kuće, u rashlađenom prostoru.

- Naravno da nije dobro da uključimo klimu na 19 stepeni, ali umerena temperatura je u redu. Problem se javlja kada treba da se izađe iz rashlađenog prostora na vrućinu. Dolazi do temperaturnog šoka koji izaziva pad pritiska, lako se pada u nesvest, a onda lako dolazi i do preloma - objašnjava dr Stefanović.

Zato ona savetuje da se pripremite i za izlazak iz klimatizovanog prostora:

- Pre izlaska prilagodite temperaturu da bude za dva ili tri stepena niža od spoljne, i dajte organizmu 15-30 minuta da se aklimatizuje. Ako to ne uspete, pa se ipak onesvestite, treba da popijete vodu, sklonite se u hlad, sednete ili legnete. Ako tegobe dugo ne prolaze, treba zvati pomoć - savetuje dr Stefanović.

DOKTOR IZ HITNE POMOĆI: Ne uključujte klimu na 19, pijte limunadu

Foto: Alo/Tanjug

 

 

Kako biste sebi olakšali funkcionisanje po vrućini nosite laganu odeću svetlih boja i od prirodnih materijala, kapom ili šeširom zaštitite glavu od direktnog udara sunca, kremama kožu obavezno zaštitite od UV zračenja, ponesite flašicu vode sa sobom, ali nemojte piti previše hladnu tečnost jer ćete izazvati suprotan efekat, već konzumirajte tečnosti na sobnoj temperaturi. Nemojte se ni tuširati hladnom vodom. Pijte mlake čajeve.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading