NAJEZDA ZMIJA U BEOGRADU Zbog visokih temperatura mnogo nepozvanih gostiju
Alo

Dva smuka koji su prošlog petka uhvaćeni u jednoj beogradskoj osnovnoj školi bili su dokaz da je sezona zmija u toku.

Visoke temperature krajem maja i početkom juna doprinele su da one izađu iz svojih staništa i da se razmile po područjima gde im nije mesto. Njihov broj se povećao za 10 do 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali to što ih u ovo doba godine ima više nije razlog za strah, rekao je u izjavi za Alo! direktor JKP Veterina Beograd Budimir Grujić.

- Ono što je bitno istaći je da u Beogradu i okolini nema otrovnica, a kad ih sretnemo, ne treba da izigravamo hvatača, ni heroja, već je najsigurnije da pozovemo ekipu Zoohigijene da izađe na teren i profesionalno uradi posao - rekao je Grujić.

On objašnjava da nas zmija neće ni primetiti ako samo prođemo pored njih, ona će se najčešće skloniti, napada samo kad proceni da je u opasnosti, narodski rečeno - kad nema kud.

GENERACIJA "JUN 2022": Narednih pet nedelja proći će osnovnu obuku (FOTO) - Alo.rs

- Samo u ovom mesecu radnici našeg preduzeća imali u 70 intervencija. Ima ih u svim centralnim delovima grada, kao i u Barajevu, Mladenovcu, Sopotu, Lazarevcu i Obrenovcu, čija područja takođe pokriva Veterina Beograd - objasnio je Grujić.

Posle hvatanja zmije se vraćaju u reke i bare, njihova staništa, u okolini Beograda, najbliža mestu gde su nađena. One su teritorijalne životinje i vrlo su važna karika u ekosistemu jer imaju veliku ulogu u kontroli brojnosti sitnih glodara i insekata.

Neke zmije mogu da narastu i do dva metra, pa mogu delovati zastrašujuće, ali su bezazlene, naš sagovornik je dugo u svom stanu imao zmiju kao ljubimca, narandžasto-crnog Danila, koji je sada u zoološkom vrtu jer je narastao na tri i po metra.

- Kod mene je došao kao glista, a ponašao se kao pas, hranjen je na 5-6 dana i uvek je strpljivo čekao, nije mrdao, samo se upilji u mene - slikovito je objasnio Grujić.

Pešačka zona u centru prestonice projektovana je još osamdesetih godina - Alo.rs

Ekipe Veterine su prošle godine imale oko 300 intervencija, što je na nivou godišnjeg proseka. U prestonici uglavnom žive ribarica, belouška, stepski smuk, obični smuk i smukulja.

Prelomna godina za veći broj gmizavaca na mestima gde ne treba da budu je 2014. godina zbog velikih poplava koje su pogodile beogradske opštine, a kako svake godine raste prosečna temperatura, a zmije su hladnokrvne životnije, njima pogoduje toplota i zbog toga su često nepozvani gosti u našem okruženju.

D. Branković Jevđić

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading