NEVIĐENI SKANDAL U HRAMU SVETOG SAVE Muškarac se skinuo go nasred svetinje - evo ko je on
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Morale su da intervenišu i policija i Hitna pomoć, a narod u Hramu nije mogao da veruje šta se desilo pred njihovim očima u jednoj od najvećih srpskih svetinja, saznaje se od jednog vernika koji je sve to gledao.

Incident se dogodio u nedelju, 29. maja, oko 17 sati. Sve je tog dana izgledalo uobičajeno u Hramu, bilo je vernika, a i očekivao se početak večernje službe u maloj crkvi pored Hrama.

- A onda je jedan čovek, dao bih mu tu negde oko 40-ak godina, možda i manje, počeo da se skida. Za čas posla se skinuo potpuno go. Skočiše i neki ljudi, koliko sam posle čuo iz obezbeđenja Hrama su, trebalo im je malo više da ga savladaju i smire, korpulentniji je, otimao se. Uglavnom, pozvali su policiju i Hitnu pomoć, koja je došla i odvezla ga. Kako se pričalo posle, odvezen je u psihijatrijsku bolnicu "Laza Lazarević" - kaže izvor i dodaje da je kasnije čuo i da je taj čovek odavno psihijatrijski pacijent, lečen u "Lazi".

I on, kao i vernici koji su se u tom momentu našli pod kupolom Hrama Svetog Save, bili su zatečeni i nisu mogli da veruju čemu su prisustvovali.

Policijska patrola, kako se nezvanično saznaje, zatekla je nagog muškarca u Hramu i asistirala je Hitnoj pomoći prilikom prevoženja u "Lazu Lazarevića".

- Sudija za prekršaje izjasnio se da nema prekršaja s ozirom na to kakvo je psihičko stanje muškarca - naveo je izvor.

Podsetimo, ovo nije prvi incident koji se dogodio u Hramu a da je izbio na videlo. Početkom marta prošle godine, svega nekoliko meseci posle smrti patrijarha Irineja, koj je sahranjen u kripti Hrama, u knjizi žalosti ostavljena je čudna poruka ispisana na grčkom, arapskom i engleskom, sa svakakvim datumima, što su nadležni iz Hrama odmah prijavili policiji. Episkop Stefan Šarić nam je potvrdio da se nemili događaj zbio i ispričao da su svi mislili da je reč o islamskom teroristi, koji je, kako su im neki dešifrovali poruke, pominjao datume rušenja kula bliznakinja u Njujorku, požara u Notr Damu i pretio da će zapaliti Hram.

To je bio i povod, kako nam je tada izjavio vladika Stefan, da Hram uvede privatno obezbeđenje, koje plaća Patrijaršija, a koje je upravo u nedelju i intervenisalo i savladalo ovog čoveka pre nego što su došle policija i Hitna.

Episkop Stefan je već tražio da kada Hram bude osvećen, čemu se nada ove godine, bude proglašen objektom od najveće nacionalne važnosti.

- To bi značilo i da ga država obezbeđuje i čuva, a ne da angažujemo privatno obezbeđenje. S te strane mora da se nađe neka saradnja države i crkve. Ako je iko zadužio i crkvu, i narod, i državni aparat, to su Sveti Sava i Nemanjići, pa bi nekako bolje trebalo da se vodi računa o bezbednosti ove svetinje, da ne bude nikakvih iskušenja, da ne upada ko kako hoće - rekao je ranije vladika Stefan, kada je potvrdio da se incident s Grkom desio na grobu patrijarha.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading