TELEFONI U ŠKOLAMA POD KLJUČEM Nema više Instagrama i igrica na časovima
Foto: Shutterstock

Direktori osnovnih škola širom Srbije se raspituju kakve reakcije je izazvalo uvođenje ove odluke, te kako bi i oni mogli da uvedu i sprovedu odluku u svojim školama, kaže za medijeIvana Joksimović, direktorka Osnovne škole "Dositej Obradović" u Požarevcu, koja je prva zabranila korišćenje mobilnih uređaja u školi.

Inicijativa roditelja

Naime, od 7. marta u požarevačkoj školi đaci telefone ostavljaju u učioničkim ormarima koji su pod ključem.

Nastavnik koji ima prvi čas u odeljenju starijih razreda je u obavezi da zaključa telefone i ključ odlaže u zbornicu.

Onaj nastavnik koji ima poslednji čas u odeljenju starijih razreda posle časa otključava ormar i učenici uzimaju telefone. Što se tiče mlađih razreda, učitelji odlažu u svojim učionicama telefone u ormare ili kutije.

Nakon dve nedelje ovaj dobar primer prosvetara je prihvatila i Osnovna škola "Ratko Pavlović Ćićko" u Prokuplju.

Ivana Joksimović, direktorka Osnovne škole "Dositej Obradović", kaže da otkad je odluka o nekorišćenju mobilnih telefona stupila na snagu u školi, roditelji, učenici, ali i direktori drugih škola širom Srbije imaju samo reči hvale i uveliko se raspituju kako oni to mogu da sprovedu u svojim obrazovno-vaspitnim ustanovama.

- Poručujemo im da svi treba da slede naš primer. Da u okviru škole pronađu način kako to da izvedu. Najbitnije je da roditelji budu saglasni sa tim.

Kod nas je ova odluka stupila na snagu isključivo na inicijativu roditelja. Dakle i roditelji ostalih učenika treba da prepoznaju značaj ove odluke koja će biti na snazi i naredne školske godine - kaže Joksimovićeva.

TELEFONI U ŠKOLAMA POD KLJUČEM Nema više Instagrama i igrica na časovima

Foto: Shutterstock

 

Sprečena zloupotreba

- Zasad je naš primer sledila samo jedna škola u Prokuplju, ali nadamo se da će od početka naredne godine većina škola imati svoj pravilnik o korišćenju telefona. Ova odluka jeste donesena na inicijativu saveta roditelja, ali i deca su prepoznala njen značaj, te iz dana u dan pokazuju koliko su oduševljena.

Nema više selfija u toaletima, gledanja u ekrane za vreme časa, društvenih mreža, igrica.

Evo koliko piva godišnje popiju Srbi - Alo.rs

Teža povreda obaveza učenika

Iz Ministarstva prosvete kažu da prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja korišćenje mobilnog telefona na času smatra se težom povredom obaveza učenika.

- Istim zakonom propisana je autonomija ustanove koja podrazumeva autonomiju pri donošenju statuta, razvojnog plana, programa, godišnjeg plana rada, pravila ponašanja u ustanovi, korišćenje mobilnih i drugih elektronskih uređaja u edukativne svrhe i drugo.

Ona navodi i da su i na odmorima mobilni telefoni u ormarićima, te i da se deca znatno više druže.

Kad izlaze napolje, učenici ponesu knjige i našli su prave načine kako da iskoriste ono vreme koje su trošili na čitanje poruka i gledanje sadržaja na internetu.

VREMENSKA PROGNOZA ZA USKRS Evo kakvo nas vreme očekuje za praznike - Alo.rs

- Sprečena je zloupotreba mobilnih telefona makar u školi. Ono što je takođe bitno je da na časovima učenici svu svoju pažnju usmeravaju na gradivo i slušanje nastavnika i nisu toliko rasejani.

Deca su se za kratko vreme odvikla od korišćenja ovih uređaja barem u školi.

Čak i kada imaju poslednji čas fizičko, nastavnik im dozvoli da ponesu telefone, ali iz oni ne uzimaju iz ormarića sve dok ne krenu kući.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading