DOKAZ USPEHA Zašto strane banke hoće da ulažu u najuspešniju srpsku kompaniju Telekom
Privatna arhiva

Ovo kaže urednik ekonomske rubrike „Večernjih novosti“ Dušan Stojaković. Prema njegovim rečima, pravi opis trenutnog stanja nacionalnog telekomunikacionog operatera je utabani put ka višegodišnjoj nacionalnoj i regionalnoj dominaciji.

- Dobiti kredit od stranih banaka bez bilo kakvih garancija je san svake, pa i multinacionalne kompanije - ističe Stojaković.

Kako objašnjava, prevedeno na običan život, to vam je kao kada bi neki čovek dobio stambeni kredit bez upisane hipoteke. Kada se vratimo na jezik biznisa, zajmovi bez garancije su dokaz ugleda, poslovne reputacije i vere u razvojne planove ove kompanije.

- Bankari veruju našem Telekomu. Naš nekada posrnuli gigant je za svega nekoliko godina uspeo da promeni kompletnu sliku o sebi i, od kompanije u stagnaciji i padu, da postane dominantan lider u svim segmentima svog poslovanja, od liderstva u tradicionalnim uslugama do novog segmenta produkcije i vrhunskog sportskog sadržaja, obezbeđenog dugoročnim ugovorima. I laiku je jasno da će u narednim godinama Telekom samo da raste i da postaje sve snažniji - uveren je Stojaković.

Naš sagovornik naglašava da je još bolja vest za kompaniju, ali i državu Srbiju, to što će pozajmljeni novac biti upotrebljen da se refinansiraju stari manje povoljni krediti.

- Narodski rečeno, a to dobro znaju naši građani koji su zaduženi, povoljni zajam znači niže rate i manji iznos koji treba da se na kraju vrati. To u poslovnom smislu  omogućava Telekomu manje troškove i oslobađanje kapitala za dodatno ulaganje i osnaživanje liderske pozicije, osvojene u uslovima nelojalne konkurencije, jer glavni tržišni protivnici u Srbiji rade preko firmi iz ofšor zone i minimum njihove zarade se oporezuje u zemlji. Ono što je i sada slučaj jeste da su državne institucije, koje bi trebalo da regulišu ovaj biznis, primetno naklonjene kompanijama koje su konkurenti Telekomu. Pre svega mislim na regulatorna tela koja ne sprovode ni pravila koja su sama donela i koja bi omogućila barem fer poslovanje - upozorava Stojaković.

DOKAZ USPEHA Zašto strane banke hoće da ulažu u najuspešniju srpsku kompaniju Telekom

Telekom

 

Međutim, i u takvom ambijentu, Telekom je uspeo da se izbori za lidersku poziciju i ugled da samostalno može da koristi tržište kapitala, da plasira obveznice, ali i da se uskoro listira na svetskim berzama, što je istorijski uspeh.

- Šteta je što u prethodnoj emisiji Telekomovih sekundarnih obveznica Narodna banka Srbije nije otkupila veći paket, kako bi Srbija imala još veću, zapravo duplu zaradu, ali u borbi sa stranim investitorima koji prepoznaju kvalitet ove kompanije nisu imali šanse. Jednostavno, svetski biznis prepoznaje naš Telekom kao brzorastuću i profitabilnu platformu. Još jedan dokaz toga je i partnerstvo s Vodafonom, koji ne ulazi u poslove s kompanijama koje nemaju najvišu moguću reputaciju - zaključuje Dušan Stojaković, koji očekuje da će Telekom Srbija u narednih godinu-dve dostići vrednost od pet milijardi evra!

Više para od dividendi

- Još važnije je to što i mali akcionari i država kao većinski vlasnik sada mogu da očekuju nove i još veće prihode od Telekoma, koji je već dosad na ime dividendi isplatio gotovo pola milijarde evra - uveren je Stojaković.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
137 02

12.04.2022 14:53

Ja očekujem povećanje dividendi od najmanje 33%.