SIGURAN POSAO U Srbiji se tokom korone razvio još jedan, pomalo neobičan novi biznis
Alo, Shutterstock

Dok ovu vest neki naši građani komentarišu s olakšanjem, jer nema teže situacije od opraštanja od nekog ko nam je bio drag, neki na to gledaju s podsmehom, drugi sa čuđenjem i kroz šalu, a treći su besni.

„Vala, ako deca ne budu imala sama šta da kažu o meni, ili prijatelji, nemoj niko da progovori, neka samo pop zapeva, ako i on ne bude digitalizovan. Pa dokle, bre, više?“, napisala je jedna korisnica Tvitera komentarišući ovu vest.

Običaji se menjaju

Naime, običaji se menjaju, pa tako i usluge koje pogrebna preduzeća nude. Tako su nekadašnju najskuplju uslugu, narikače za iznajmljivanje, sada smenili kulturni govori, koje opet ne moraju da smisle oni čiji bi to posao trebalo da bude - rodbina i prijatelji.

Kako kažu iz pogrebnog preduzeća koje nudi ovu uslugu, razlog za uvođenje je bio jasan:

SIGURAN POSAO U Srbiji se tokom korone razvio još jedan, pomalo neobičan novi biznis

Alo, Shutterstock

 

- Nema to veze s tim da srodnici ne poštuju pokojnika ili neće da se potrude. Stvar je u tome što je njima veoma teško. Naši zaposleni mogu da napišu govor u skladu s onim što čuju od njih, od dece, prijatelja, ili mogu da isprave i ulepšaju, ukrase, doteraju govor koji nam klijent pošalje. Jednostavno, oni žele da to bude lepo, da izgleda kao da su se potrudili i da se oni koji slušaju sete pokojnika u najboljem svetlu, a nemaju dara ili snage da to urade - objašnjava mlada preduzetnica J. L. (33), koja je sa suprugom nedavno otvorila pogrebno preduzeće nakon što se sama namučila oko organizacije očeve sahrane.

- Ja sam tada, pre oko godinu dana, shvatila koliko posla ima oko sahrane i koliko je teško sve to ispoštovati u trenucima velikog bola. Zato sam rešila da ja budem ta organizatorka, a za dobru uslugu će ljudi dobro i da plate. Da ne budem gruba, ali izgleda da smrt zaista jeste jedini siguran posao - kaže J. L.

Cena prava sitnica

Cena govora varira u zavisnosti od mnogo faktora, a kreće se od 50 do 150 evra, kaže sagovornica Alo!.

- Ako govor u potpunosti pišemo mi, uz smernice naručioca, onda je to 150 evra, ako nam on pošalje, pa mu mi prepravljamo, to je oko 100 evra, a ako samo treba da ulepšamo i napišemo nešto kratko i uopšteno, to je 50 evra. S obzirom na to da je jedan veći buket isto oko 50 evra, cena govora je mala, jer je pokojnik ispraćen na mnogo lepši način nego bez njega - kaže J. L.

SIGURAN POSAO U Srbiji se tokom korone razvio još jedan, pomalo neobičan novi biznis

Alo, Shutterstock

 

Govore kupuju najviše javne ličnosti

Kako za Alo! kažu iz jednog preduzeća koje nudi pisanje govora, za oko godinu dana, koliko imaju ovu uslugu, napisali su desetak poslednjih pozdrava.

- To su uglavnom govori za neke javne ili važne ličnosti, i to od njihovih kolega. Naravno, ne otkrivamo nikada ni ko je naručio, ni za koga, ali to mogu da kažem. Tu je, da se tako izrazim, olakšavajuća okolnost što svi mi znamo i ko je taj čovek i kakav je bio i šta bi o njemu bilo lepo da se kaže. Kada završimo, pošaljemo na odobrenje, ako treba nešto da se ispravi, uradimo to i gotov je posao.

Saveti za dobar govor

Ako na bilo kojem internet pretraživaču ukucate „govor za sahranu“, dobićete niz rezultata. Saveti se kreću od toga kako da počnete, šta da obavezno pomenete, a šta nikako, pa sve do toga koliko govor treba da bude dugačak i kako da zadržite emocije prilikom čitanja. Na kraju, oni daju i linkove ka Jutjub kanalima na kojima su snimci govora na sahranama ili pomenima javnim ličnostima. E to je profesionalac!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading