INSTITUT "DEDINJE 2" ZNAČI HILJADE SPASENIH ŽIVOTA Ostvaren višedecenijski san, a pogledajte zašto ga zovu svemirski brod! (FOTO/VIDEO)
Alo!/Vladimir Marković/ Ilustracija J.V.

 

U susret ovom velikom događaju ekipa Alo! je imala priliku da zaviri u nove prostorije i od prof. dr Aleksandre Nikolić, pomoćnika direktora Instituta, čuje koliko će noviteti značiti pacijentima i lekarima.

INSTITUT

Prof. Dr Aleksandra Nikolić, Alo

 

- Ja sam se zaposlila 1997. godine, 25 godina sam ovde i od tada čekam ovaj dan. Kada nas je kao mlade lekare profesor Bojić provodio kroz zgradu, pokazao nam je metalne šipove i prazan prostor oko njih i rekao: „Ovde ćete vi jednog dana raditi“. Sada se konačno nalazimo na tom mestu iznad kojeg je ova moderna i lepa zgrada. Možete da zamislite koliko smo zbog toga zadovoljni - kaže dr Aleksandra Nikolić na početku razgovora.

Kako dodaje, svako ko je bio na Institutu zna koliko je prijemni prostor poliklinike bio skučen. Sada, u novoj zgradi sve će biti udobnije, od tog prvog do svakog sledećeg koraka.

- Nama su do sada neke službe kao što je apoteka, laboratorija i transfuzija bile u jednoj ili dve prostorije. Sada je to potpuno drugačije. Dobijamo potpuno nove, moderno opremljene, komforne prostore koji se odnose na preoperativnu pripremu, operativne sale, poluintenzivnu negu, intenzivnu negu, hibridnu salu... - kaže ona.

INSTITUT

Alo

 

Kako dodaje, svi lekari su već obučeni za rad na ovim modernim aparatima jer ih Institut već ima:

- S opremom koju smo do sada imali mi smo radili odlično, a ono što smo sada dobili jeste još novija generacija tih aparata i verujem da će nam to dati još više mogućnosti. Imamo sve ono što nam je nedostajalo. Imali smo jedan EKG ili eho-aparat koje smo morali s jednog na drugi sprat da prebacujemo liftom. Ovde ćemo na svakom nivou imati sve aparate koji su nam potrebni i to je sve vrlo sofisticirana oprema.

Poslednje godine pre korone 2019. na Dedinju je urađeno 2.500 operacija na otvorenom srcu. Onda su nastupile 2020. i 2021. godina, kada ih je bilo mnogo manje.

INSTITUT

Alo

 

- Mi smo zahvaljujući radu svih timova u postojećem objektu uspeli da postignemo velike rezultate i u uslovima korone, a naša nada je da u 2022. godini, s obzirom na to da imamo nove sale, bude daleko više operacija. Nadamo se da ćemo sada smanjiti i liste čekanja nastale zbog smanjenog obima rada - zaključuje prof. dr Aleksandra Nikolić.

Zahvaljujući intervencijama koje obavljaju u „Dedinju“, ljudi se vraćaju normalnim aktivnostima. Zato nije ni čudo što lekare redovno pozivaju pacijenti koji su konačno postali srećni jer se ponovo kreću, voze, igraju se s decom i unucima - jer su ponovo živi.

Pacijenti su nam zapušteni zbog korone

Zbog dve godine korone u kojima nisu mogli da rade punim kapacitetima pacijenti sa „Dedinja“ su, kaže prof. dr Nikolić, sada zapušteni i u gorem su stanju nego što bi bili da su mogli da budu lečeni kako treba.

INSTITUT

Alo

 

- Što zbog osnovnih bolesti, što zbog komorbiditeta, stanje nekih od njih je sada pogoršano, tako da mi imamo borbu s vremenom, ali nadamo se da ćemo u njoj biti uspešni - kaže ona.

Nova radna mesta

Nova zgrada, novi aparati, ali i nova radna mesta obeležiće početak rada „Dedinja 2“. Kako objašnjava naša sagovornica, na konkurse Ministarstva zdravlja se za prijem u ovu ustanovu prijavio veliki broj dobrih studenata.

INSTITUT

Alo

 

- Ponosni smo na to što je veliki broj mladih lekara na konkursu Ministarstva zdravlja kao mesto gde žele da rade zaokruživalo Institut „Dedinje“, i to sve studenti s visokim prosekom jer su prepoznali da je ovo mesto koje obećava. Kako kaže naš direktor dr Bojić, oni sada dolaze u svemirski brod, a ja bih rekla da je ovo i bolje od toga.

Hibridna sala - raj za svakog pacijenta

San svih pacijenata koji na jednom mestu žele da saznaju šta im sve fali jeste jedna sala sa lekarima više specijalnosti. Upravo to će sada imati u „Dedinju“.

INSTITUT

Alo

 

- Na primer, ako neko ima nekoliko problema, trebalo bi da ga pregleda više različitih lekara. Mi sada imamo tu salu u kojoj će svi potrebni pregledi biti obavljeni na jednom mestu bez šetanja tog pacijenta koji je već u teškom stanju - objašnjava dr Aleksandra Nikolić.

Mesto gde uče domaći i svetski stručnjaci

Institut „Dedinje“ uvek pruža ruku svima u smislu edukacije, kaže dr Nikolić, a s tim u vezi je, kako dodaje, i škola ultrazvuka koja je trenutno u toku, a na kojoj se lekari internisti obučavaju za obavljanje ovih specifičnih pregleda.

- Kod nas su na obuke do početka korone dolazile kolege iz celog regiona, a i šire, iz Severne Afrike, dela Azije, iz evropskih zemalja. Mi smo otvoreni jer znamo da je izuzetno važno podeliti znanje. Još važnije nam je što se i naši mladi lekari usavršavaju, i to kroz specifičan mentorski način rada. Svako od mladih lekara je dobio starijeg mentora koji prati i pomaže u daljem radu i usavršavanju.

Lajpcig i Beograd - barabar

Naši lekari se edukuju stalno, a koliko idu ukorak sa svetom, pokazuju svakodnevno. Jedan od takvih primera pokazao se pre nekoliko dana.

- Ovde se, između ostalog, radi i takozvana tavi-procedura, komplikovan zahvat nad pacijentima koji ne mogu da se podvrgnu drugim procedurama zbog svoje bolesti. Jedino je Lajpcig uspeo da uradi 11 takvih operacija u jednom danu. Mi smo uspeli da uradimo 10, i to bismo uradili i 11 operacija, ali nam je jedan pacijent dobio temperaturu, tako da nismo mogli da ga primimo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading