KAKO DO MANJEG RAČUNA ZA STRUJU Vlada Srbije promenila uslove za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca
Alo

Propisane su i količine ova dva ključna energenta za koje se povlašćenim kategorijama umanjuju mesečni računi, a u pripremi je i uredba koja bi trebalo dodatno da pojednostavi procedure i proširi listu energetski zaštićenih kupaca. Što je najvažnije, ovo pravo bi ubuduće trebalo da se odnosi i na mesečne obaveze za toplotnu energiju, odnosno račune za grejanje.

Tako, nova granica za jednočlano domaćinstvo od danas je prihod do 15.690 dinara, sa dva i tri člana do 22.845 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 29.994 dinara, a šestočlane i brojnije do 37.719 dinara.

Pravo na umanjene račune za struju i gas imaju socijalno ugroženi građani i korisnici dečjeg dodatka bez podnošenja zahteva.

Kako za medije kažu u Elektroprivredi Srbije, 68.129 građana iskoristilo je tokom 2021. godine umanjenje računa za električnu energiju, što je značajno manje u odnosu na prethodne godine. Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, umanjenje računa za prirodni gas za period od januara do oktobra prošle godine iskoristilo je samo 60 domaćinstava. Po svemu sudeći, mnogi građani i dalje ne znaju da imaju pravo na umanjenje račune.

Povlastice za struju važe jednu kalendarsku godinu, tako da svi koji ostvaruju to pravo moraju na početku godine da pripreme novi zahtev.

Od 120 do 250 kilovat-časova

Trenutno ovaj povlašćeni status imaju jednočlana domaćinstva koja troše 120 kilovat-časova mesečno, dvočlana i tročlana sa 160 kilovata. Domaćinstva sa četiri i pet članova ograničena su sa 200 kilovata mesečno, a granica za višečlana kućanstva je 250 kilovat-časova. Što se tiče gasa, domaćinstva sa jednim članom imaju pravo na umanjenje računa tokom prva i poslednja tri meseca u godini od 35 kubika mesečno, sa dva i tri člana 45, sa četiri i pet članova 60, dok ostali dobijaju do 75 kubika mesečno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Bravar

01.03.2022 08:46

To je bas za sirotinju dobro, pa tv trosi 100kv mesecno😂😂