VELIKI KORAK KA UNAPREĐENJU LEČENJA U SRBIJI Na listi i 26 inovativnih lekova
Alo

Usvajanje liste sa 26 inovativnih lekova koji do sada nisu bili dostupni o trošku države ima izuzetan značaj jer će mnogi pacijenti zahvaljujući ovoj odluci dobiti priliku da žive kvalitetnije i duže, saopštilo je Udruženje proizvođača inovativnih lekova „Inovia“.

Srbija je napravila veliki korak u unapređenju lečenja, koji je usledio nakon višegodišnje stagnacije sredinom prethodne decenije tokom koje je nastao ogroman zaostatak u dostupnosti inovativnih terapija u odnosu na Evropu, ističe ovo udruženje.

Ključne državne institucije, predvođene Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja, prepoznale su da efikasno lečenje inovativnim terapijama ne samo da donosi ogromnu korist pacijentima, već i dugoročno smanjuje troškove unutar zdravstvenog sistema čime se pozitivni efekti ovakvih poteza prenose i na celokupno društvo.

Terapije dostupne od maja

VELIKI KORAK KA UNAPREĐENJU LEČENJA U SRBIJI Na listi i 26 inovativnih lekova

Alo

 

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić izjavila je da se na listi novih inovativnh lekova nalaze najsavremeniji medikamenti za lečenje malignih bolesti, dijabetesa, hepatitisa C, multiple skleroze. Sanja Radojević Škodrić je, gostujući na RTS, navela da je nova lista do sada najveće finansijsko ulaganje od kada su uvedeni inovativni lekovi - 53 miliona evra, kao i da će najsavremenija terapija biti dostupna od maja.

Posebno je bitno što ovo nije ad hok mera već samo jedan korak u pravcu održivog rešenja obezbeđivanja optimalne dostupnosti inovativnih lekova osiguranicima u našoj zemlji. Očekujemo da će se proces uvođenja novih inovativnih terapija nastaviti već pre kraja 2022, a pogotovo u godinama koje slede.

„Inovia“ naglašava da će kompanije koje razvijaju i proizvode inovativne lekove nastaviti da, uz puno razumevanje za mogućnosti i potrebe zajednice, blisko sarađuju sa svim ključnim institucijama u cilju daljeg unapređenja lečenja pacijenata u našoj zemlji.

Savremeno, provereno i skupo

Inovativne terapije postoje decenijama, to su najsavremenije i najskuplje terapije na svetu, minimum 300.000 evra pa naviše, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

- Apsolutno su proverene, nema neželjenih efekata. Drastično mogu da pomognu i promene tok bolesti - istakla je, i dodala da inovativna terapija dovodi kod mnogih do stopostotnog izlečenja, da se radi se o najbezbednijim i nasavremenijim terapijama, odnosno o terapijama koje mogu da priušte samo zemlje koje imaju finansijsku stabilnost.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading