DOKTORKA OTKRIVA Evo šta treba da uradi svaka osoba koja se bori sa simptomima postkovida
Shutterstock

A to je da se više bavimo zdravljem i jačanjem našeg imunog sistema. Kao neko ko je i sam imao COVID infekciju, naučila sam da u toku bolesti važi samo jedno pravilo, a to je da nema pravila. I da jedina stvar koju možemo da uradimo za sebe je da sprovodimo sve mere zaštite, nosimo maske, održavamo higijenu ruku, i ono najvažnije, održimo naš imuni sistem jakim i zdravim.

Adekvatna suplementacija, je nešto što sam i sama sprovodila tokom same bolesti, ali i nakon preležane COVID infekcije, ističe na početku razgovora Katarina Bajec, lekar specijalista.

DOKTORKA OTKRIVA Evo šta treba da uradi svaka osoba koja se bori sa simptomima postkovida

Dr Katarina Bajec

 

Post-COVID je nova dijagnoza, sa kojom se najveći broj pacijenata muči i po nekoliko meseci nakon preležane bolesti. Umor, bezvoljnost, manjak koncentracije, loš san, zamaranje, samo su neke od tegoba sa kojima se u post-COVID periodu srećemo.

Šta je to što možemo uraditi u ovom periodu kako bi pomogli sebi?

Najpre, to je vitamin C, koji naše telo ne proizvodi, i zato ga moramo uneti hranom ili suplementacijom, u dovoljnoj količini. Vitamin C učestvuje u mnogim reakcijama imunog sistema, povećava proizvodnju leukocita (belih krvnih zrnaca) i drugih ćelija imuniteta, a deluje i kao moćni antioksidant, koji štiti naše ćelije od oksidativnog stresa-glavnog krivca za nastanak hroničnih bolesti.

Zatim, preporučuje se vitamin D. Živimo u epidemiji deficita vitamina D, i zato moramo da mislimo o adekvatnoj suplementaciji na vreme. Vitamin D3 je neophodan za zdravlje naših kostiju, ali i našeg imunog sistema. On pospešuje imuni odgovor i proizvodnju određenih imunih ćelija. Brojne studije su pokazale da vitamin D sprečava nastanak respiratornih infekcija, ali i da ima antimikrobno dejstvo.

Pored vitamina, ne smemo da zaboravimo na neophodne minerale: cink, selen i mangan.

Cink je vitalni mineral, koji naše telo ne proizvodi, i zato moramo da obezbedimo njegov unos putem hrane i suplemenata. On učestvuje u više od 300 enzimskih reakcija, unutar metaboličkih reakcija i varenja. Pored toga, neophodan je za pravilan razvoj i funkciju imunih ćelija. Cink štiti organizam od oksidativnog stresa, glavnog uzročnika bolesti modernog doba.

Selen učestvuje u metaboličkim reakcijama u jetri, i neophodan je za adekvatnu funkciju određenih enzima u jetri. Štiti od oksidativnog stresa, pospešuje imunitet, ali povoljno utiče i na poboljšanje koncentracije i kognitivnih performansi, kao što su učenje i pamćenje. Mangan je mineral koji takođe ima antioksidativno dejstvo, i neophodan je za noramlno funkcionisanje mozga i nervnog sistema.

BiVits® RECOVERY je moj izbor zbog toga što u jednoj tableti sadrži sve što je neophodno da se imuni sistem nakon preležane infekcije koronavirusom što brže i adekvatnije oporavi. Jedna tableta sadrži vitamin C, vitamin D, cink, selen i mangan. Međutim, tu nije kraj.

DOKTORKA OTKRIVA Evo šta treba da uradi svaka osoba koja se bori sa simptomima postkovida

Promo

 

BiVits® RECOVERY je jedinstven jer pored ove kombinacije vitamina i minerala, sadrži i N-acetil cistein. U pitanju je aminokiselina koja pomaže u eliminaciji toksičnih materija, i time sprečava ili smanjuje oštećenje jetre i bubrega. Doprinosi eliminaciji sekreta iz disajnih puteva i pomaže u sprečavanju oštećenja pluća. Pored toga, pojačava imuni odogovor i sprečava nastanak oksidativnog stresa (oštećenja ćelije usled nakupljanja slobodnih radikala). BiVits® RECOVERY sadrži sve ono što nam je neophodno kao pomoć da se naš organizam oporavi od oštećenja nastalih korona virusom. Zato, uzmite zdravlje u svoje ruke, uzmite RECOVERY i oporavite vaš imuni sistem na vreme!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading