SVEČANO U HRAMU SVETOG SAVE Patrijarh Porfirije uručio stipendije najboljim studentima
Tanjug

Reč je o 12 studenata koji su odabrani na konkursu, a stipendije su im uručene na svečanosti u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, na praznik Sveta tri jerarha.

"Znanje nije samo faktografija, ne tiče se samo stvorenog sveta, prirode oko nas, već nadilazi okvire fizike i ulazi u prostore metafizike, a kada uđemo znanjem, to jest verom u te prostore, onda i sve ono što je paradoksalno ima svoja pravila, zakone koji nama postaju ne samo jasni nego i istinski bliski", rekao je patrijarh Porfirije.


Naveo je da prosveta i obrazovanje imaju svoje izvorište u najvažnijoj, najvećem broju štampanoj knjizi koja je prevođena na najviše jezika - Bibliji.

Istakao je da je crkva od svojih najranijih vremena ogromnu pažnju posvećivala obrazovanju i prosvećivanju.
SVEČANO U HRAMU SVETOG SAVE Patrijarh Porfirije uručio stipendije najboljim studentima

Tanjug

 

"Ne treba da nas čudi što je Sveti Sava, pored svega ostalog što je činio za svoj narod uvodeći ga iz nivoa obične etnije u prosvećeni narod, osnivao škole, posvećivao ogromnu brigu baš obrazovanju i prosveti u svome narodu. I evo, do naših dana, kada je osnovan univerzitet u srpskom narodu, crkva je duhom Svetoga Save i podsticala i učestvovala u osnivanju Univerziteta u Beogradu", rekao je patrijarh Porfirije.

Istakao je da je univerzitet jedna od najvažnijih ustanova u svakom narodu i svakoj državi - mesto gde se kreira sadašnjost, ali i budućnost i dodao da sve najvažnije funkcije, ali i one koje uslovno rečeno nisu toliko važne u jednom društvu zauzimaju ljudi koji su stekli znanja i obrazovanje na univerzitetu.

Ipak, kako je kazao, univerzitet nije ili ne treba da bude samo mesto gde se stiču znaja koja se tiču ovoga sveta već i mesto gde se po uzoru na antička vremena znaje vezuje i za vrlinu.

"Na univerzitetu je neophodno i važno da se razvija i vrlina, u punom smislu te reči", rekao je patrijarh Porfirije i istakao da se crkva trudi da učestvuje u podršci mladim ljudima koji ulažu ogromne napore da steknu i učvrste u sebi znanje i vrlinu.

Čestitao je dobitnicima stipendija i istakao da će se Srpska pravoslavna crkva truditi da i ubuduće na ovaj način pomaže studente.

"Trudićemo se da ovo bude samo skromni početak u nadi da ćemo imati mnogo veće kapacitete da pomažemo, ne samo studente pet fakulteta koji su osnivači Univeziteta u Beogradu, nego i sve druge studente zajedno sa humanitarnim fondom Privrednik, a tu je fondacija Sime Igumanova koja je takođe tradicionalno pod patronatom aktuelnog patrijarha srpskog", rekao je patrijarh Porfirije.

Godišnju stipendiju za najbolje studente sa fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu, Srpska pravoslavna crkva pokrenula je krajem prošle godine, u spomen na blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

Konkurs je objavljen 22. novembra, prijavilo se 148 studenata, a komisija je odlučila o stipendijama na osnovu prosečne ocene studenata i njihovog materijalnog stanja.

Svečanost uručivanja stipendija održana je na praznik Sveta tri jerarha koji je posvećen Svetom Vasiliju Velikom, Svetom Grigoriju Bogoslovu i Svetom Jovanu Zlatoustom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading