Alo! istražuje: Roditelji tvrde jedno, Ministarstvo za brigu o porodici drugo SAM U KUĆI - uživo iz Srbije
Alo

I pre nego što je zvanično saopšteno da će učenici biti na raspustu od 14. do 21. februara, mnogi roditelji, bar oni u gradovima, hvatali su se za glavu. Većina je potrošila godišnji odmor i slobodne dane, baš kao i pare, pa se kao jedina opcija nameće nimalo laka odluka - dete će ostati samo kod kuće.

- Već vidim scene kao iz svima poznatog filma „Sam u kući“ od kojih mi se kosa diže na glavi. Ne kažem da će doći lopovi i da će moj sin demolirati sve, ali sam očajna što ću devetogodišnjaka prepustiti samom sebi. Da ne pričam što ću svoj posao u kancelariji raditi s pola mozga, jer ću samo misliti da mali ne uradi nešto i ne povredi se - kaže A. K., majka učenika trećeg razreda jedne beogradske škole.

Našoj redakciji je stigao i snimak prepiske između roditelja i razrednog starešine iz druge osnovne škole, takođe u Beogradu. Otac jednog petaka moli nastavnika da proveri s direktorkom kako su zamislili onlajn nastavu i nada se da im je poznato da deca do 12 godina ne mogu sama da ostaju u kući. A šta kaže zakon, pitali smo prvog čoveka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Ratka Dmitrovića.

Alo! istražuje: Roditelji tvrde jedno, Ministarstvo za brigu o porodici drugo SAM U KUĆI - uživo iz Srbije

Ratko Dmitrović/Alo

 

- Porodični zakon sadrži jednu odredbu (član 69, stav 3) kojom je propisano da roditelji ne smeju ostavljati bez nadzora dete predškolskog uzrasta.

Na naše pitanje da li se ovom ministarstvu obratio neko od roditelja usled problema s produženim raspustom, Dmitrović kaže da nije niko.

- Kao ni u slučajevima kad deca izostaju s nastave ukoliko je  vaspitačica ili razredni  starešina oboleo od korone.

Dmitrović precizira da predstavnici Ministarstva za brigo o porodici i demografiju nisu deo Tima za škole i dodaje da su ipak upoznati s problematikom koja je nastala uvođenjem februarskog raspusta.

- Verujemo da je Tim za praćenje rada škola pomno pratio situaciju sa širenjem virusa na terenu i u skladu s tim doneo odluku koja je u najboljem interesu dece i porodice i koja će omogućiti nesmetan rad škola i vrtića nakon povratka sa mini-raspusta.

Prema njegovim rečima, usklađivanje rada i roditeljstva je važan segment Strategije podsticanja rađanja.

- Tokom pandemije primetili smo spremnost velikog broja poslodavaca da omoguće zaposlenima razne oblike fleksibilnog rada, kao i rad od kuće, međutim, Ministarstvo nema mehanizam da donese obavezujuću odluku koja bi regulisala ovu oblast - zaključuje Dmitrović.

Apel poslodavcima

Problem usklađivanja godišnjih odmora roditelja i raspusta dece je prepoznat, tako da predstavnici našeg ministarstva apeluju na sve poslodavce da omoguće roditeljima fleksibilnost u radu tokom raspusta, kaže Dmitrović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading