OVAKO JE TITO SLAVIO NOVE GODINE Poslednju, pred samu smrt proveo je kao da je znao da ga čeka kraj! (FOTO)
Arhiva Alo!

Nova godina proglašena je državnim praznikom tek zakonom o državnim praznicima iz 1955. godine, dok je u prethodnom zakonu iz 1929. godine, pomenuta samo kao verski praznik za katolike.

Glavnu ulogu u organizaciji "naluđe noći u godini" je imao protokol Predsednika republike, a u situacijama kada su dočeke organizovale republičke i pokrajinske vlade, predloge su davali republički i pokrajinski protokoli.

Josip Broz Tito je svakako kao i u ostalim stvarima bio upoznavat sa planovima, pa je i po tim pitanjima davao i svoje mišljenje.

Dokumenti iz Arhiva Jugoslavije pokazuju da je sam protokol bio veoma važan, kako raspored sedenja, jelovnik, ali i zabavni program za tu noć.

Od domaćih glumaca najviše je voleo Miodraga-Miju Aleksića i Čkalju, a za muzički deo bili su zaduženi Đorđe Marjanović, Tereza Kesovija, Arsen Dedić, Predrag Živković-Tozovac, ali i mnogi drugi sa kojima je provodio najveselije trenutke.

Te godine, iako bespomoćan da ustane iz fotelje, Josip Broz bio je najveselili gost, a mnogi su svedočili da se ponašao kao da je znao da ga čeka kraj.

Njemu su tada prijatelji, brojne kolege i saradnici čestitali u Novu godinu. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading