SVETI NIKOLA JE NAJMASOVNIJA SRPSKA SLAVA Evo zašto je to tako - postoji teološko i narodno objašnjenje
Jutjub/Audio knjige i odabrana predavanja

Dr Bogdan Dražeta, docent na Naučnom institutu za etnologiju i antropologiju, rekao je u jutarnjem programu da postoji nekoliko objašnjenja zašto je Sveti Nikola najmasovnija srpska slava.

– Jedno je ono zvanično, teološko, crkveno objašnjenje, a drugo je narodno. To crkveno se zasniva na nekim predanjima vezanim za to da su Sloveni prilikom svog doseljavanja i te kako znali za Svetog Nikolu i kult Svetog Nikole, čije su mošti tada bile u Maloj Aziji, u gradu Miru, današnjem Demreu. Dolazili su tamo na poklonjenje, jer su čuli da je on zaštitnik nemoćnih, ubogih i siromašnih ljudi i da se on zato održao kasnije i među Srbima, kao delu Južnih Slovena – ispričao je Dražeta.

On je naveo da je drugo objašnjenje vezano za to da su Srbi u tom nekom agrarnom ciklusu koji je njih karakterisao tokom vekova, najviše tokom zime, mirovali, nisu radili…

– Zato je možda bilo pogodno da se tada slavi Sveti Nikola kao slava – naveo je Dražeta.

On je rekao da je izbor slave zavisio od toga kojoj parohiji je ko pripadao.

– Drugo objašnjenje je da su recimo ljudi, kada su se selili, imali neko spasenje. To im se dešavalo na određeni dan, pa su taj dan uzimali kao svog sveca, zaštitnika – naveo je Dražeta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading