TAJNE SLUŽBE SVE JAČE UDARAJU Prikupljaju se sve korisne informacije
Shutterstock/JARIRIYAWAT

 

Mina Zirojević, profesor Instituta za uporedno pravo, rekla je da je svaka obaveštajna služba organizacija koja ima sopstvena pravila.

- Upravo zbog toga što su organizacije kakve jesu one moraju da funkcionišu po strogim pravlima jer svaki špijun može da bude vrbovan od strane drugog - naovdi ona.

Kako bi to objasnila osvrnula se na danas poznatu istoriju rada britanskih, ruskih i američkih špijuna tokom Hladnog rata.

- Danas su se ipak obaveštajne službe promenile. Nekada su obaveštjne službe imale za cilj samo da prikupljaju različite informacije, i to je bio njihov jedini cilj - da se do informacije dođe. Danas imamo nove tehnologije i slično, te je danas cilj da se pravljenjem nestabilne situacije u državi ostvari rezultat - ukazala je ona.

Ilija Kajtez, profesor Fakulteta za međunarodnu bezbednost, rekao je da tajne službe koriste sve moguće načine i izvore da dođu do informacja.

- Ne postoji ništa u tom obaveštajnom radu što ne može biti iskorišćeno za potrebe obaveštajnih službi. Ono što dosta ljudi ne razume jeste da saradnicima obaveštjanih službi nije prioritet da li su osobe sa kojima sarađuju imaju morala - navodi on.

Kako ističe, cilj svih obaveštajnih radnji jeste samo sticanje potrebnih i korisnih informacija koje se mogu koristiti u budućnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading