"VOLELI BISMO DA JE NE BUDE" Kon se oglasio u ime Kriznog štaba o proslavi Nove godine!
Alo/ Ilustracija

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon je gostujući u Jutarnjem programu komentarisao trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji, a spomenuo je i stav medicinskog dela Kriznog štaba o proslavi Nove godine.

Dr Predrag Kon se osvrnuo na korona brojke u našoj zemlji i na činjenicu da je Svetska zdravstvena organizacija proglasila Evropu za epicentar zaraze.

- Mi smo svakako još uvek u vanrednoj situaciji, iako je ona nešto povoljnija u odnosu na onu katastrofalnu kakva je bila. Mi se nalazimo na kontinentu gde je cirkulacija virusa maksimalna. To su činjenične stvari i zabrinjavajuće, isto kao što postoji pojava delta plus soja sa većom mogućnošću transmisije - upozorava Kon i dodaje da delta plus soj pokazuje dominaciju u celom svetu.

Govoreći o merama naglašava da su mere koje su bile đački kratki jesenji raspust dale rezultate.

- Ono što je bitno, sinergistično su sprovedene sa uvođenjem kovid propusnica. Prirodni tok opadanja brojki jeste bio, ali to naglo padanje u uzrastu đaka se vidi kroz dve vrsta nadzora, s jedne strane - u Beogradu u osnovnim školama je registrovano pet puta manje zaraženih, a u srednjim deset puta; s druge strane ako se posmatraju samo laboratorijski pregledi i sruktura obolevanja - u opštem padu najviše je opao broj obolevanja u predškolskom i školskom uzrastu - naveo je epidemiolog.

Kon je istakao da na osnovu tih činjenica se dolazi do zaključka da priča da mere nemaju nikakvog efekta ne stoji. Opominje da ćemo tek u narednoj sedmici imati rezultate efekta ponovnog okupljanja kolektiva, iako stoji mera kovid propusnica.

- Mi i dalje verujemo da je važno uvesti kovid propusnice 24 sata, zato što je to u ovom trenutku jedino što može dati rezultat, a sa druge strane već sada treba ozbiljno da razmišljamo o raspuštanju školskih kolektiva i o gripu koji ima najveći udar u decembru - ističe Kon.

Kako objašnjava biće vrlo teško i opasno ako nam se sudare grip i kovid.

- Nadamo se da se to neće desiti, kao što je bio slučaj prošle zime, ali moramo biti spremni na svaki scenario. Takođe, uskoro moramo doneti odluku o zimskom raspustu. Počeli smo o tome ozbiljno da razgovaramo - kazao je dr Kon.

Alo

 

Naglašava da je sada potpuno jasno da je buster doza neophodna - četiri meseca nakon druge doze "Sinofarma" i posle pet meseci za sve ostale vakcine.

- Jasno je potpuno da ćete se ili vakcinisati ili ćete se razboleti. Dali smo do sada 7.400.000 doza vakcina u Srbiji. Vakcinacija je primarna zaštita i daje primarni imunitet. To je najbolja zaštita koju čovečanstvo ima u ovom trenutku - istakao je dr Kon.

Epidemiolog naglašava da svi pokazatelji i sva istraživanja, uključujući i osobe sa autoimunim bolestima, pokazuju da vakcina jača imuni sistem.

- To su sve inaktivisane vakcine i nove tehnologije su revolucija u vakcinologiji. Sve vakcine su izuzetno efektivne i daju rezultat. Zameniti vakcinaciju lekovima je idiotija. To je budalaština, jer se lekovi koriste u lečenju, a vakcina je prevencija - napominje dr Kon.

Kada je reč o stanju u bolnicama, dr Predrag Kon kazao je da situacija izgleda ovako:

- Jedan vakcinisan na tri nevakcinisana je stanje u bolnicama. Ne povećava se broj vakcinisanih u bolnicama jer dajemo treću dozu vakcine. Treća doza kod imunokompromitovanih preporučuje se 28 dana nakon druge - rekao je dr Kon i istakao da bi medicinski deo Kriznog štaba najviše voleo da ne bude nikakvih proslava Nove godine.

Ipak, kako navodi Kon, svesni su da to nije moguće.

- Niko nas nije pitao za organizovanje proslava o kojima se govori u medijima, ali postoje gradski štabovi. Insistiraćemo na kovid propusnicama - zaključio je Kon.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading