U TOKU JE OPŠTI NAPAD NA PRAVOSLAVLJE Napadi na Rusiju i Srbiju sa najznačajnijih mesta iz Crne Gore
IN4S

Danas prisustvujemo koordinisanom sprovođenju odavno planiranih aktivnosti jednog velikog, globalnog pritiska na pravoslavlje, a sa najzvaničnijih mesta iz Crne Gore već godinama traju verbalni napadi na Rusiju ali i na Srbiju, kaže potpredsednik Skupštine Crne Gore i potpredsednik Nove srpske demokratije Strahinja Bulajić.

ORKESTRIRANA HAJKA

Upitan da prokomentariše to što je lider DPS i predsednik Crne Gore Milo Đukanović poslednjih meseci intenzivirao verbalne napade na Rusiju, direktno je optužujući da se umešala u događaje u regionu, Bulajić je istakao da je sve počelo nedugo nakon referenduma o rušenju Državne zajednice Srbije i Crne Gora, iako je Rusija među prvim zemljama priznala rezultate takvog izjašnjavanja.

- Aktivni i otvoreno neprijateljski verbalni napadi traju poslednjih nekoliko godina, odnosno od uguravanja Crne Gore u NATO bez referenduma i mimo nesumnjivo većinske volje njenih građana. Ne radi se ni o kakvom mešanju neke posebne države, osim ovih, već tradicionalnih, svima znanih zemalja tzv. razvijene demokratije, čiji je osnovni spoljnopolitički metod rada obavezno mešanje u unutrašnje stvari drugih država. Pogotovo malih država koje ne mogu da pruže jači otpor tim hegemonima. A zašto se apostrofira baš Rusija? Vrlo je jednostavno, u toku je opšti napad na pravoslavlje, a bez Rusije teško da može biti i pravoslavlja - izjavio je Bulajić u razgovoru za portal in4s.net.

PLANIRANI PRITISAK

I danas prisustvujemo koordinisanom sprovođenju odavno planiranih pritisaka na pravoslavlje, smatra Bulajić, i napominje da je, dakle, u pitanju proces.

- Taj pritisak koji se sprovodi očigledan je kako u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza tako i balkanskim zemljama. Radi se o sličnim, možda i identičnim scenarijima i svi imaju zajednički cilj: cepanje, odnosno razbijanje, društava u tim zemljama, po svaku cenu - kaže Bulajić.

- Da li treba govoriti šta se dešava decenijama unazad sa Srpskom pravoslavnom crkvom i udarima na nju? O tzv. bosanskoj pravoslavnoj crkvi, o crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, o makedonskoj pravoslavnoj crkvi, o kosovskoj pravoslavnoj crkvi, o uspostavljanju hrvatske pravoslavne crkve iz vremena genocidne NDH …? - upitao je Bulajić i podsetio da su takvi udari vršeni i kad je jezik u pitanju.

- Iz srpskog, kao jednog od najstarijih jezika, nastajali su, a svedoci smo da i dan-danas nastaju raznorazni lingvistički nepostojeći jezici. Imajući u vidu istorijski kontekst, istorijsko iskustvo naroda kome pripadam, za mene nije nikakvo čudo što se čuju takvi glasovi iz našeg komšiluka. Ali, takođe sa istorijskog aspekta, neverovatno je ponašanje Crne Gore. Dakle, kad se govori o ruskom pravoslavlju ili srpskom svetosavlju, i svemu što to sa sobom nosi po prirodi stvari, vrlo je moguće da tamo kod njih, ali i dalje na zapad, evidentno postoji izražen psihoistorijski problem koji nikako ne umeju da prevaziđu - kaže Bulajić.

FORSIRANJE PODELJENOSTI

Događaji na Cetinju prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija, pokazali su da je Crna Gora i dalje podeljena zemlja, i da je daleko od demokratije.

- Podeljenost se forsira uglavnom od recidiva prethodne vlasti i deo naroda se, jednostavno, zloupotrebljava. Istina, svi oni ideološki eksperimenti koje je nova vlast vršila nad narodom neposredno nakon Drugog svetskog rata ostavili su popriličan trag, a tokom poslednjih dvadesetak godina u Crnoj Gori doživljavaju kulminaciju, iako se radi o neverovatnim ideološkim nelogičnostima - ocenjuje Bulajić, i dodaje da danas, nažalost, živimo posledice toga.

- Novocrnogorski identitet, koji je tada formiran, a koji narod zove i montenegrinski, mislim da, generalno, nije previše rasprostranjen u narodu. Po mojoj proceni, možda nekih desetak odsto, i koncentrisan je prevashodno u delu koji je činio i bio ključni eksponent prethodne vlasti - kaže Bulajić, i dodaje da se s tih pozicija vladalo uz pomoć manjinskih naroda, a po diktatu stranih centara moći nad nesumnjivom pravoslavnom većinom.

- Ti strani centri moći, to nije nikakva tajna, posebnu pažnju posvećuju cepanju pravoslavnog sveta. Predvođeni SAD, zaista iskreno žele da prekinu veze između država koje na određen način pravoslavlje ujedinjuje. Mislim da Zapad, svesno ili nesvesno, demonstrira užasnu hendikepiranost zbog toga što nije u stanju da prepozna zajedničke duhovne vrednosti koje ujedinjuju ljude - rekao je Bulajić, i dodao da on, međutim, nema baš nikakvu sumnju da pravoslavni svet ima dovoljno snage i da će odoleti svim pritiscima ma odakle dolazili, bez obzira na svu moguću domaću pomoć, jer se pravoslavna dvomilenijumska tradicija ne može baš tako lako uništiti.

Neuspeli eksperiment

Bulajić je naglasio da eksperiment nazvan ekspertska vlada, po njegovom mišljenju, nije uspeo i da bi trebalo da Crna Gora konačno dobije jaku i stabilnu vladu.

- Nadam se da se više nikad neće ponoviti proterivanje bilo kog ministra uz pomoć prethodne vlasti. Takođe, nadam se da će se potpisati Temeljni ugovor sa Crkvom i da će je zaštiti od svake vrste nasrtaja. Nadam se da se nikad više neće ponoviti pokušaj ukidanja Ustavom zagarantovane slobode govora, kao što je to slučaj sa tzv. rezolucijom o Srebrenici. Nadam se da se nikad više neće ponoviti proterivanje bilo kog ambasadora, a kamoli države Srbije. Nadam se da će se usvojiti odranije najavljeni zakoni o poreklu imovine, lustraciji… Nadam se da se lažna država Kosovo neće opet priznavati po treći ili četvrti put. Nadam se da se neće opet pooštravati sankcije Rusiji, nego da će se tražiti modusi za uspostavljanje i normalizovanje odnosa s tom superdržavom koja ima presudni značaj - naveo je Bulajić svoja očekivanja, i dodao da odnosi Crne Gore i Srbije ni izbliza nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu.

- Da li će predstojeća rekonstrukcija Vlade nositi i kapacitet mogućeg podizanja međudržavnih odnosa s Republikom Srbijom, a na opšte zadovoljstvo i prosperitet svih građana, ostaje da se vidi. Nadam se da hoće - zaključio je Bulajić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading